Která rostlina je nejjedovatější na světě? Roste i u nás

28. červen 2023

Jakou látku obsahuje? A může být někdy i zdraví prospěšná? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Nejjedovatější rostlina na světě roste možná i na vaší zahradě. Je to skočec obecný, okrasná nenáročná letnička se zelenými a červenohnědými květy. Semena této rostliny, pocházející ze severovýchodní Afriky a jihozápadní Asie, obsahují jeden z nejsilnějších rostlinných buněčných jedů – ricin. Ten je 6000krát jedovatější než kyanid a do kapsy strčí i kobří jed.

Plody skočce obecného obsahují jedovatá semena

Český název rostliny nebyl zvolen náhodou. Během zrání plody skočce (vypadají jako pichlavé tobolky) praskají a semena z nich doslova skáčou ven. Kdyby člověk snědl jen několik málo těchto semínek, zemře. Dávejte si tedy na tuhle kytku velký pozor! Na druhou stranu se z ní ale získává i ricinový olej. Ten jedovatý není a používá se i při vaření.

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související