Kuchyň jako chemická laboratoř: Díky jablku vám dozraje banán a minerálka roztančí rozinky
Jak urychlit zrání banánu? Proč těsto na vánočku nakyne? A končí každý chemický pokus výbuchem? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.
Čtěte také
Do Klubu Rádia Junior zavítala Adéla Borovcová, chemička a lektorka vzdělávacího projektu Curiosity Cube, který se snaží přiblížit svět chemie a fyziky malým, začínajícím vědcům. S moderátorkou Janou Rychterovou probraly chemické reakce v kuchyni ale i pokusy, které si můžete vyzkoušet sami doma.
Chemická kouzla v kuchyni
S chemií se v běžném životě můžeme setkat třeba u potravin. Příkladem může být zelený banán, který si přinesete z obchodu. „On by vám vlastně ani neochutnal, kdybyste ho snědli, byl by takový svíravý, nebyl by sladký, a je to proto, že banán obsahuje škrob,“ vysvětluje Adéla. „Postupně, když zraje, tak nejenom žloutne, ale ten škrob se rozkládá na jednoduché cukry.“
Škrob najdete například i v chlebu, proto když ho budete v ústech chvíli žvýkat, bude chutnat sladce. Čím je tedy banán dozrálejší, tím je sladší. Proces můžete však jednoduše urychlit tím, že ho dáte do papírového pytlíku s jabíčkem. „Jablko vám udělá takové kouzlo tím, že produkuje plyn, který urychluje dozrávání,“ překvapuje odbornice.
Za chemickou laboratoř můžeme považovat i kuchyň teď před Vánoci při pečení vánočky. Těsto na vánočku musí totiž nakynout a to se děje díky živým organismům, kvasnicím. „Ony produkují oxid uhličitý, což je plyn, který vám těsto krásně nadýchá.“ Těsto tak znásobí svůj objem a vy můžete plést nadýchané vánočkové copy.
Tančící rozinky
Pod chemickým pokusem si většina z nás představí výbuch. Nemusí tomu tak ale být vždy. „Může docházet ke změně barvy, k vývoji nějakého plynu, může to vonět, může to smrdět, může to i zmizet,“ říká chemička.
Uvolňování plynu, si můžete vyzkoušet i vy sami doma. Na pokus s názvem poskakující rozinky potřebujete velkou průhlednou sklenici, minerálku a hrst rozinek. Do sklenice nalijte minerální vodu a vsypejte rozinky. Ty by měly po chvíli začit poskakovat.
„Je to proto, že bublinky toho oxidu uhličitého, které jsou v tom nápoji, mají mnohem nižší hustotu, než samotný nápoj a rozinky,“ popisuje Adéla. Rozinky budou ve sklenici hopsat asi hodinu, než veškerý oxid uhličitý z minerálky vyprchá.
Pod dohledem rodičů si můžete doma vyzkoušet i pokus Faraonovi hadi. Chcete vědět, jak na něj? Poslechněte si Klub Rádia Junior.
Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>
Související
-
Vánoční výlet do Jablonce: Zjišťovali jsme letošní trendy v ozdobách i proč lidé méně pečou cukroví
Která barva vánočních ozdob bude letos na stromečku trendy? A co patří do pravé vánočky? Zeptali jsme se experta z muzea, majitele pekárny i cukrářky.
Nejposlouchanější
-
Pohádka o princezně Pampelišce. Kouzelné vyprávění s Vlastimilem Brodským a Jiřinou Jiráskovou
-
Strašlivé příhody z jedné rekonstrukce. Vtipné trampoty s dělníky vypráví Ota Jirák
-
Malostranský čaroděj. Vyprávění o tom, jaké by to bylo ocitnout se ve středověku
-
Tajemství Hrobaříků. Napínavá detektivka o záhadě z Olšanských hřbitovů