Kukuřice může chutnat i jako oříšky. Jaké druhy existují?
Pokud ano, tak jakou? A odkud vůbec kukuřice pochází? Jaké látky obsahuje a proč je dobré ji nevynechávat z jídelníčku?
Kukuřice je plodinou prastarých kultur. Pochází z Ameriky, ale zabydlela se i u nás. Kukuřičná zrna mohou být prakticky všech barev, tvarů a velikostí. Nejmenší zrno má pukancová kukuřice a největší peruánská odrůda Čoklo (Choclo). Ta je třeba na rozdíl od klasické žluté méně sladká a má zajímavou oříškovou chuť. Co se týče barev, tak kromě žluté jsou i zrna bílá, červená, černá, modrá, fialová a řada dalších.
Čím je kukuřice prospěšná? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!
Zajímavosti, podivnosti i perličky
Dvě minutky plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05.
Zapojte se a napište nám
Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!
Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.
Související
-
Z čeho se vyrábí marshmallow a podle jaké rostliny se jmenuje?
Česky těmhle pěnovým bonbonům říkáme maršmelouny. Jejich historie sahá až do starověku a je spojena s léčitelstvím.
-
Byla mrkev vždycky oranžová?
Mrkev je oranžová, to ví přece každé malé dítě. Ale bylo to tak odjakživa? A říkalo se vůbec oranžové vždycky oranžová?