Lasery jsou užiteční pomocníci při operacích. V nesprávných rukách ale dokážou ohrozit letadlo

17. leden 2023

Co je to laser, proč se to tak jmenuje a k čemu všemu se používá? Objevujte s námi tajemství vědy. Moderují Jana Rychterová a Patrik Ondříček. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V Klubu Rádia Junior jsme přivítali Jana Pilaře, odborníka na lasery. Vývojem laserů se zabývá v centru HiLASE, které je součástí ústavu Akademie věd České republiky. O laserech a jejich využití si povídal s moderátorkou Janou Rychterovou a jejím mladým kolegou Patrikem Ondříčkem. 

Co je to laser

Laser je přístroj, ve kterém se tvoří záření. Ke svému názvu přišel díky angličtině. „Laser se jmenuje laser podle zkratky z prvních písmen jednotlivých slov, která jsou z angličtiny, ale v češtině znamenají zesilování světla pomocí stimulované emise,“ objasňuje Jan. 

Stimulovaná emise je jev, který byl počátkem 20. století popsán známým fyzikem Albertem Einsteinem. Dležitou roli v něm hrají fotony, což jsou částice světla. Díky tomuto jevu jsme schopni zesilovat světlo. A to se přesně děje v laserech. 

Kam až laser dosvítí?

Zajímalo vás někdy, kam až laser dosvítí? „Laserový paprsek je zajímavý tím, že je velice směrový, všechny částice světla letí v tom samém směru,“ vysvětluje odborník. To znamená, že se jeho světlo jen málo rozebíhá do prostoru.

Narozdíl od běžného světla, ve kterém se rozbíhají do všech stran, proto laser dosvítí dál, než třeba taková obyččejná stolní lampička. A proč se nesmí laserem mířit na letadla na obloze? Světlo je totiž může zhoršit výhled pilotům a způsobit velké potíže při přistávání stroje. Je to proto přísně zakázáno!

Lasery našly využití v průmyslu i ve zdravotnictví při nejrůznějších operacích očí nebo při odstraňování tetování. Jestli se chcete dozvědět, jak nebezpečný je paprsek, který  se využívá v lasergame nebo proč se nesmí laserem svítit na letadla, pusťte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , bva , kpe
Spustit audio

Související