Lidé si neuvědomují, že i psi prožívají radost a strach, upozorňuje trenérka

20. listopad 2022

Jak pomoci psovi, když se bojí? Jak důležitá je spolupráce s trenérem? A proč někteří pejsci ničí boty? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Psí trenérka a koučka Mili Jaňourová umí léčit psí strach a stres. Věnuje se hlavně pejskům, kteří mají obtěžující chování. V terapeutické práci jí pomáhá i její syn Fanda, který psy rád směřuje na správnou cestu.

Psi prožívají emoce podobně jako my lidé. I oni při změnách potřebují čas. „Pes se bojí neznámého. Přišel do jiné rodiny, do jiných zvyků a my mu nejdříve potřebujeme nastavit pravidla chování a teprve potom ho můžeme učit, jak se chovat v situacích, které ho znejišťují a kterých se bojí,” říká Mili.

Zásadní je chtít

Pokud chcete dát svého čtyřnohého mazlíčka na převýchovu, je zásadní, abyste se s trenérkou spolupracovali. Spolupráce majitele je totiž klíčová.

„Pokud je majitel sám přesvědčen, že pes patří zpět do rodiny, že je to jejich člen a že se ho nevzdají, tak jen díky tomu se může vrátit. Mnohdy tomu lidé nechtějí věnovat čas ani svou práci a poté většina takových psů končí v útulku,” popisuje psí trenérka.

Ničení hrou 

Pokud máte doma štěně nebo si ho plánujete pořídit, dejte si pozor na množství hraček, které mu dopřejete. Je totiž zvyklé od útlého prozkoumávat svět tlamou a pokud k tomu nemá dostatečné množství prostředků, využije k prozkoumávání, poznávání, kousání a ničení i vaše boty. Není to ale úmyslné ničení. Cílem pejska není něco poškodit, ale hrát si. 

Pokud si pes vymáhá vaši pozornost a nevíte si s ním rady nebo pokud máte podezření, že trpí separační úzkostí a chcete mu zkusit pomoci, pusťte si Klub Rádia Junior, který pro vás připravila Veronika Hájková.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , bva
Spustit audio

Související