Lidi na mě často sahají, potvrzuje kominík. Jak probíhá studium?

22. září 2023

Proč je důležité, aby se o řemeslech vědělo a je zajímavé je studovat? Co vše se musí naučit kominík? A nosí kominíci vážně štěstí? Moderuje Eva Sinkovičová. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hosty Klubu Rádia Junior byli Miroslav Sedláček a David Ježek. Miroslav je učitelem odborného výcviku učebního oboru kominík na SŠ stavebních řemesel Brno-Bosonohy. David se na kominíka učí.

Kominíci Miroslav Sedláček a David Ježek

Evu Sinkovičovou zajímalo, jestli jsou pro tuto profesi potřeba nějaké speciální předpoklady, kromě toho, že by se kominík neměl bát výšek. „Především toho člověka musí aspoň trošku bavit dělat něco rukama. Pokud to prostě člověka od začátku nebaví, tak se učitel může přetrhnout, ale stejně z něho kominík nebude,“ říká Mirek.

O kominících se říká, že nosí štěstí. Pozorují to i kluci? „Lidi na mě často sahají,“ potvrzuje se smíchem Miroslav. A proč moc neuznává, když někteří dnešní kominíci nechodí v tradičním oblečení? „Máme tradice a ty by se měly podle mě dodržovat. I když musím říct, že v létě v těch dlouhých černých hadrech je teda něco. Ale zase nejsi všude od sazí,“ doplňuje.

Co všechno obnáší studium na kominíka? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související