Mluvte se sebou hezky. Tělo nemáme na to, aby plnilo požadavky módních časopisů, míní psycholožka o body shamingu

21. červen 2022

Možná máte někdy pocit, že vaše tělo není dokonalé a všichni to musí vidět. Co dělat, když se vám někdo posmívá kvůli tomu, jak vypadáte? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V Klubu Rádia Junior si Jana Rychterová a Bára Downes povídaly o jevu zvaném body shaming. Tohle slovo se skládá z anglických výrazů body (česky tělo) a shaming (česky ostuda nebo hanba).

Co je to body shaming?

„Je to jakékoli zesměšňování, posmívání se, poznámky na to, jak člověk vypadá, jaké má tělo. Neznamená to jenom poznámky na to, jestli je člověk tlustý nebo hubený. Ale taky na barvu pleti, na to, jak vypadá, k jaké patří národnosti či rase,“ vysvětluje psycholožka Bára.

Někdy se do body shamingu počítá i výsměch kvůli oblečení. Jsou to zkrátka jakékoli zlé komentáře, které se týkají něčího vzhledu. 

Bojujete se šikanou nebo obtěžováním na internetu?

Pokud si člověk nedá pozor, může se online svět stát pěkně nepříjemným místem. Spojili jsme síly projektem bezpecnevsiti.cz a podívali se na pár věcí, které vás na netu a sociálních sítích nejvíc trápí.

Zjistěte víc >>

 

Posměch na sociálních sítích máme pořád na očích

Posmívání na sociálních sítích může být pro někoho ještě o něco horší než to naživo. Ošklivé věci, které o nás někdo napíše, si totiž můžeme číst pořád dokola, a tak si je připomínat a znovu prožívat. Neseme si je pak všude s sebou.

Kdo se někomu posmívá, často má sám se sebou nějaký problém

Dá se body shamingu bránit a nebrat si ho moc osobně? Je důležité myslet na to, že když někdo někoho uráží, snaží se nad něj vyvýšit, protože má sám se sebou nějaký problém. A tak ponižuje druhé, aby si připadal lépe. Pokud se vám tedy někdo vysmívá kvůli tomu, jak vypadáte, není to vaše chyba.

Věnujte pozornost dobrým věcem

„Důležité je zachovat si příjemnou pozitivní řeč sám se sebou, mluvit se sebou hezky. I kdyby se mi na mém těle něco nelíbilo, věnovat pozornost hlavně tomu, za co jsem vděčná. Že můžu běhat, skákat, tančit. To je to, nač tělo máme. Ne aby plnilo požadavky módních časopisů,“ říká psycholožka.

Co všechno ovlivňuje to, jak sami sebe vidíme? Poslechněte si celý podcast.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , kpe
Spustit audio

Související