Tohle nikdy nedělejte: 7 jednoduchých pravidel jak být na sociálních sítích v bezpečí

16. srpen 2023

Sociální sítě využívají i zloději a podvodníci. Kdo chce chránit sebe i své soukromí, měl by se držet několika zásadních pravidel.

Víte, že spousta lidí ulehčuje práci zlodějům tím, že dává na sociální sítě fotky svého domu a informace o tom, že zrovna odjíždějí na dovolenou? Až si i vy jednou založíte účet na nějaké sociální platformě, držte se následujících pravidel, abyste byli víc v bezpečí:

  1. Nesdílejte své osobní informace, například kolik je vám let, kde bydlíte, kam chodíte do školy, co dělají vaši rodiče nebo že jste zrovna u moře. Pokud jedete někam na prázdniny a chcete sdílet fotky, dejte je na svůj účet teprve, až když se vrátíte.
  2. Dávejte pozor, s jakými názory nebo zážitky se chlubíte. Taky tam není dobré psát něco, co byste řekli jen jako tajemství své nejlepší kamarádce nebo kamarádovi.
  3. Mějte na paměti, že všechno, co tam jednou dáte, tam prostě zůstane. Není to děsivé? 
  4. Nikdy nedávejte na sítě žádné svoje intimní fotky – to znamená takové, kde jste nazí nebo je vidět nějaká část těla, kterou běžně ve škole nebo mezi lidmi neukazujete. Jde o to, že pokud je váš účet veřejný, fotka se může dostat v podstatě úplně ke komukoliv. A ten ji může zneužít. 
  5. Uvědomte si, že komentáře v online prostoru zůstávají! Proto není dobré například někoho pomlouvat. Může se to později obrátit proti vám. 
  6. Neposkytujte údaje o poloze nebo seznam přátel, pokud po vás chce nějaká aplikace nebo hra.
  7. Pomocí svého účtu na sociální síti se nepřihlašujte například do internetového obchodu. Víte proč? Protože tím předáváte své přihlašovací údaje třetí osobě.

Poslechněte si to ještě jednou nebo i víckrát v Síťovce, ve které jsou tahle pravidla doplněná o strašidelné zvuky.

Pořad Síťovka můžete poslouchat každou středu v 17:30 v živém vysílání Rádia Junior >> Propásli jste některý z dílů? Nevadí! Poslechněte si ho kdykoli online na webu Rádia Junior >>

autoři: Tereza Rašová , kpe
Spustit audio

Související