Mocná žena s tajemným tetováním dráždí fantazii. Kde před 2 500 lety žila?

13. květen 2024

Kdy existovala kultura Pazyryků? Jak je možné, že se 2500 let dochovalo tak dobře tělo ženy, že jde detailně zkoumat její tetování? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Dnes se lidé nechávají tetovat hlavně pro ozdobu. Tohle umění je ale staré už tisíce let. Tehdy mělo zřejmě zejména náboženské účely.

Před asi třiceti lety se našlo minimálně 2 500 let staré mumifikované tělo ženy, na kterém stále bylo vidět tetování. Jeho část zobrazuje fantastické mytologické zvíře – jelena se zobákem orla a parožím kozoroha.

Šlo nejspíš o vysoce postavenou příslušnici kmene Pazyryků z doby železné. Možná byla princeznou nebo šamankou. Hroby tohoto kmene se nalézají hlavně v sibiřské věčně zmrzlé půdě zvané permafrost v pohoří Altaj, u hranic Ruska s Čínou a Mongolskem.

Jak se může tak staré tělo zachovat v dobrém stavu? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související