Nadějnou tenistku a talentovaného hudebníka do cvičení nikdo nenutí. Za svou píli získali ocenění

1. únor 2022

Máte nějaký koníček, kterému věnujete většinu času? Třeba i vy máte šanci zvítězit v soutěži Zlatý oříšek. Jana Rychterová vyzpovídala dva z letošních vítězů. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

O soutěži Zlatý oříšek už jste na Rádiu Junior slyšeli mockrát. A protože nedávno bylo vyhlášení Zlatého oříšku za rok 2021 přišli za Janou Rychterovou do Klubu Rádia Junior hned tři hosté. Dva vítězové, ale i ředitelka Nadačního fondu Zlatý oříšek Simona Šedá. Do „oříškového“ týmu přišla loni na podzim a nešetří chválou na svoji práci: „Musím říct, že je to práce snů, na kterou jsem celý život čekala.“

Nadějná tenistka chce být jedničkou

Společně s ní do Rádia Junior dorazila čtrnáctiletá tenistka Tereza Valentová, která se před pár dny vrátila ze svého prvního juniorského grandslamového turnaje v Austrálii. Strávila tam skoro měsíc a skončila až v osmifinále. S výsledkem je hodně spokojená, protože tam byla ze všech nejmladší.

Tereza Valentová

V daleké zemi ji nejvíc zaujaly mrakodrapy a pláž. Jenom klokany nepotkala. A čeho by chtěla dosáhnout? V tom má Terka jasno: „Chci být ve světové pětce. Možná i světová jednička.“

Příprava na hudební soutěž zabere i tři měsíce

Dalším talentem ze soutěže Zlatý oříšek je Matthew Hockaday. Tenhle skvělý muzikant hraje na klarinet, zobcové flétny a klavír. Nedávno se účastnil hudební soutěže v Londýně. Ve hře na klarinet se dostal do finále. Na výsledek si musíme ještě počkat, protože finálové kolo teprve proběhne.

Matthew Stephen Hockaday

Jak dlouho se připravuje na takovou náročnou soutěž? „Tři měsíce jsou minimum, skladby se začínám učit zhruba šest měsíců dopředu. Radši hraju nazpaměť,“ říká Mathew. Domluvil se v Londýně? Jasně! Mathew tam totiž vyrůstal.

Terku ani Mathewa prý nikdy nikdo nemusel nutit do trénování nebo cvičení. Oba svůj koníček tak milují, že dřou naprosto dobrovolně. Je to pro ně ta největší láska na světě. 

Kolik druhů zobcových fléten existuje? Čím se liší Terčiny tenisové rakety? A kolikátý ročník soutěže Zlatý oříšek proběhl? Na to všechno najdete odpověď, když si poslechnete Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , kpe
Spustit audio

Související