Naše pomoc je překvapuje, i tak chce většina romských uprchlíků zpět na Ukrajinu, uvádí Romodrom

27. listopad 2023

Jak se organizace Romodrom snaží pomáhat romským uprchlíkům z Ukrajiny? Co prožívají jejich děti? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hostem Klubu Rádia Junior byl Jan Husák, ředitel zahraniční a humanitární sekce o.p.s. Romodrom. Tahle nezisková organizace pomáhá Romům po celé republice v těžkých životních situacích.

Obavy z nových lidí

Mezi uprchlíky, kteří k nám utíkají z Ukrajiny, kde je válka, jsou i místní Romové. Honza jim tu pomáhá se sháněním bydlení, práce a vzdělávání pro jejich děti. Ty se často nikdy nestýkaly s neromskými dětmi, a je tak potřeba rozptýlit jejich obavy z toho, jak je noví kamarádi přijmou.

Organizace Romodrom pořádá komunitní akce, setkání a výlety, aby ulehčila romským dětem seznamování s ostatními dětmi. Pomáhá jim i se zvládáním nástupu do školy.

Čtěte také

Milé překvapení

I když je pro uprchlíky začlenění do společnosti těžké, jsou podle Honzy často mile překvapeni. „Nová skutečnost, se kterou se potýkají jednak děti, jednak jejich rodiče, je to, že jim pomáhají neromové. Zajišťují bydlení, které je pro ně mnohdy důstojnější než to, v jakém žili na Ukrajině,” vysvětluje.

Někteří Romové totiž ve své zemi žili v horších podmínkách, než se kterými se setkávají u nás. Ne všichni tam například měli elektřinu. Na to, že se o ně zajímají i lidé, kteří nejsou z romské komunity, podle Honzy Husáka nejsou zvyklí. I tak se ale těží zpět do vlasti za příbuznými, až válka skončí. V případě romských utečenců je to drtivá většina lidí, která se chce vrátit zpátky na Ukrajinu,“ uvádí Honza.

Pokud se chcete dozvědět, jak romským uprchlíkům pomoci, nebo jak lépe pochopit jejich situaci, poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Denisa Kimlová , Anežka Dvořáková , kpe , bva
Spustit audio

Související