Nedokážete mluvit před lidmi? Trému zmírní dlouhé výdechy, dýchání zhluboka vše jen zhorší

11. prosinec 2023

Máte problém vystoupit před třídou a něco zarecitovat? Klepete se a nevydáte hlásku? Tak to vás trápí tréma! Poradíme, jak s ní bojovat. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Linku důvěry Klubu Rádia Junior navštívila psycholožka Barbora Downes a dvě mladé zpěvačky Eva Matějovská a Nelly Třetinová. S moderátorkou Klárou Novákovou probraly vystupování na veřejnosti i trému, která mu mnohdy předchází.

Strach z vystupování před lidmi

Tréma se u nás může projevovat mnoha způsoby. „Je to druh úzkosti, strachu a ten strach nás připravuje na to, abychom buď bojovali, nebo utekli,“ vysvětluje psycholožka. To se nám ale při vystupovaní na veřejnosti úplně nehodí, proto musíme najít způsob, jak se staženého těla a rozechvělého hlasu zbavit. „Musíme vyzkoumat, co funguje zrovna na nás a co to naše tělo přesvědčí, že žádné nebezpečí nehrozí, protože to nebezpečí je vymyšlené v naší hlavě, ale tělo to neví.“

Trému mají i ty nejostřílenější, které vystupují skoro denně. „Nemám trému z toho zpívání, protože to dělám přeci jen od malička, tak se v tom cítím jako doma, ale spíš mám trému ze zodpovědnosti,“ říká Eva. „Před vystoupením vůbec nejím, je mi pak špatně ještě víc,“ dodává Nelly.

Jak zmírnit trému

Je dobré si uvědomit, že ať už zkazíte písemku, vystoupení nebo vánoční besídku, není to konec světa. Ulevit vám před tím může i dechové cvičení. Dech je totiž jediný způsob, jak ovlivnit naši nervovou soustavu. „Ona si dělá, co chce. Říká se ji autonomní, prostě jede, řídí si bušení srdce a my se nemůžeme rozhodnout, že ho zpomalíme,“ popisuje Bára.

Tělo potřebujeme oblafnout. Musíme zpomalit a prodloužit výdech a dostat tak z těla přebytečný kyslík, který zvyšuje úzkost. „Lidé mají někdy pocit, že mají zhluboka dýchat, ale to je zásadní omyl, to by si toho kyslíku ještě více do sebe nabrali,“ upozorňuje psycholožka.

Chcete vědět, jak se s trémou vyrovnávají zpěvačky Eva Matějovská a Nelly Třetinová? Poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Klára Nováková , bva
Spustit audio

Související