Jak překonat strach ze špatných zpráv. Svěřte se někomu blízkému a myslete na to dobré, radí psycholožka

28. únor 2022

Se strachem se dá bojovat. Nenechte se jím pohltit, ani když se k vám dostanou špatné zprávy o smutných událostech. Co pomáhá a co naopak škodí? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Čtěte také

Náš život tvoří spousta hezkých prožitků a milých věcí, ale čas od času nás zasáhnou i špatné zprávy a události. Nevíme, co se bude dít, jak se to dotkne nás samotných nebo lidí, které máme rádi. A právě v takové chvíli cítíme obavy a strach. Je důležité vědět, jak se nimi zacházet a jak se jich zbavit. Proto si Romana Růžičková pozvala do Klubu Rádia Junior psycholožku Báru Downes.

Jak překonat strach a obavy

Tyto pocity mají úplně všichni, cítí je i dospělí. Strach patří k naší základní výbavě, dokonce nám v určitých situacích může i pomáhat, jsou ale chvíle, kdy nás strach a s ním spojené obavy mohou úplně zavalit. Když se třeba ve světě stane něco špatného a ze všech stran o tom slyšíme zprávy, je těžké to nevnímat.

Je fain, když chcete vědět, co se ve světě děje. Nic se ale nemá přehánět

Je opravdu důležité se s takovým pocitem někomu svěřit a snažit se ho zastavit, než nás úplně pohltí. Podle psycholožky je tím nejlepším člověkem někdo blízký – například maminka, tatínek nebo oblíbený učitel. „Když strach sdílíme s ostatními, nemá nad námi takovou moc,“ radí Bára.

Co pomáhá, co dělat?

  • Buďte si nablízku s milými lidmi. Když můžeme být u někoho, koho máme rádi, naše úzkost se zmenšuje. Nebojte se říct, že chcete obejmout, vzít za ruku nebo pohladit. 
  • Myslete na to dobré, co lidé dělají. Nezapomeňte, že i během špatných událostí se zvedá obrovská vlna pomoci, podpory a solidarity. Třeba v případě války statisíce lidí posílají pomoc druhým a velké množství vlivných osob dělá všechno proto, aby zase byl mír a boje skončily.
  • Braňte se pocitům bezmoci. Ta je v těžkých chvílích velmi nepříjemným pocitem. Můžeme s ní ale bojovat tím, že se poradíme s dospělými, jak můžeme pomoci lidem, kteří jsou v obtížné situaci. Když něco děláme pro druhé, cítíme se silnější.
  • Věnujte se věcem, které vás rozveselí. Zkuste zastavit myšlenky a představy, které nahánějí strach. Pusťte si veselý film, dělejte něco, co vám přináší radost a zábavu.

Co nedělat, co nepomáhá?

  • Vyhněte se přehnaně častému sledování médií, zejména televize. Obrázky a filmové záběry zůstávají v naší mysli velmi dlouho a obtížně se na ně zapomíná.
  • Neposlouchejte zbytečně dospělé, kteří se mezi sebou baví třeba o válce. Nebojte se jim říct, že vás tím straší.
  • Nestyďte se za své pocity a neskrývejte je. Dospělí kolem vás s nimi mají taky zkušenost a budou pro ně mít pochopení.

Zajímá vás víc? Poslechněte si nahoře v článku celý rozhovor s Bárou Downes.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související