Neumím toho tolik, abych mohl letět do vesmíru, myslí si skromně Daniel Stach a sní o oběžné dráze

24. únor 2022

Miluje vědu, fantasy knížky a jeho přáním je spatřit vnitřek vesmírné stanice. Na základce přitom bojoval s gramatikou. Jaký je moderátor Daniel Stach? Pusťte si video. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Oblíbený moderátor České televize Daniel Stach se obrazovkách se objevuje například v pořadu Hyde park civilizace a Věda 24.

Nebojte se přemýšlet a nebojte se mít velké cíle.
Daniel Stach

Daniel se věnuje hlavně nejrůznějším vědeckým tématům, která umí na názorných a zábavných příkladech skvěle vysvětlit. Zve si zajímavé hosty z celého světa.

Vesmír ho láká

V Klubu Rádia Junior se ale role obrátily a Daniel se ocitl v pozici hosta. I na to je ale zvyklý. Jednou si dokonce zahrál na mimozemšťana, když vedl rozhovor s člověkem, který se podílí na projektu SETI. Ten se snaží hledat mimozemské signály z kosmu.

„A já mu říkám tak si to pojďte vyzkoušet. Tak jsem já dělal mimozemšťana a on si se mnou povídal jako zástupce planety Země,“ vypráví se smíchem.

Kdyby mě tam vzali, tak bych na Mars letěl. Ale pak bych se chtěl vrátit. Ona je tam dost nuda.
Daniel Stach

Podívat se mimo naši planetu by ho lákalo. Moc rád by se vypravil na Mezinárodní vesmírnou stanici. Uvažoval dokonce, že by se přihlásil do výběru nových evropských kosmonautů, ale skromně tvrdí, že na to nemá dostatečné znalosti.

Gramatický ignorant

Všichni Daniela obdivují za to, jak se vyzná v nejrůznějších oborech. Je vůbec něco, co mu nejde? „Ve třetí třídě jsem měl dvojku z češtiny, protože já jsem gramatický ignorant. Gramatika mi nikdy nešla,“ přiznává.

Daniel Stach

„Moc mi pomohlo, když jsem pak v sedmé třídě začal pořádně číst,“ prozrazuje. Zamiloval si hlavně fantasy žánr. „Najednou mi jazyk začal dávat jako daleko větší smysl. Člověk musí číst, co ho baví. Vždy před spaním si čtu knížku.“

Moderování s jednou botou

Kromě vědy má rád i sport. Sám Českou republiku reprezentoval ve vodnímu slalomu. Ve všem ho vždy podporovala rodina. „Jsem panelákové dítě. Abychom se sestrou měli každý svůj pokoj, rodiče se přestěhovali do obýváku. Hodně se pro nás obětovali,“ říká Daniel.

Určitě jim tak udělalo radost, že Daniel za své moderování a popularizaci vědy získal mnoho ocenění. Jeho práce ho zkrátka baví. Jednou dokonce moderoval jen s jednou botou. „Měl jsem kotník v ortéze a potřeboval jsem v tu dobu vysílat,“ vzpomíná na neobvyklou situaci. Stál na jedné obuté noze a zraněný kotník zakrýval jen černou ponožkou.

 Říct si o pomoc není slabost

Možná vás taky baví věda a knížky, ale bojíte se, že si za to ve škole můžete od ostatních spolužáků „vykoledovat“ posměch a šikanu. Své o tom ví i Daniel. „Já jsem se s tím potkal i na základce a je potřeba to řešit. Hlavní je nebát se ozvat, řešit to s kým je potřeba. To, že si člověk řekne o pomoc, není žádná slabost. Naopak je to ukázka síly,“ myslí si sympatický moderátor.

Jaké má oblíbené zvíře? Co zvládne uvařit? Uměl by si zašít roztržené kalhoty? Proč rád chodí k vodě? I na to se ho v klubu Rádia Junior zeptala Klára Nováková

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: kpe

Související