Neúspěch vás nesmí odradit, radí herecký pár Hynek Čermák a Veronika Čermák Macková

24. srpen 2023

Hynkovi nevyšlo kolem 300 castingů. Odmítnutí zažila i jeho žena Veronika. Přesto jsou oba úspěšnými herci. Jak začínali a komu Hynek svým hlasem možná zachránil život? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior zavítal oblíbený herecký pár Veronika Čermák Macková a Hynek Čermák. Jak se nepoddat zklamání, které hereckou profesi často provází i na jejich aktuální role se jich vyptaly Denisa Kimlová a Viktorie Seifertová.

Herectví nebral vážně

Jeho maminka i sestra jsou herečky, tatínek vystudoval režii. Přestože je tedy Hynek z umělecké rodiny, hercem původně být nechtěl. Konzervatoř zkusil spíš jen tak, a když ho nevzali, šel studovat strojírenský obor. „Pak jsem to zkusil na DAMU, protože jsem chtěl mít nějakou vysokou školu a tam mě vzali napoprvé. Ale až tak do čtvrťáku jsem to nebral moc vážně,“ přiznává. Pak se ale vše zlomilo a do divadelní profese se zamiloval.

Veronika Čermák Macková

Veroniku na hereckou konzervatoř přivedly její četné záliby. Chodila do dramaťáku, hrála na klavír, zpívala. A to vše mohla na umělecké škole uplatnit. „Tak jsem si říkala, proč ne, proč nedělat koníčky v rámci školy,“ říká.

Drsňáky nehraje rád

Hynka můžete znát jako představitele drsných mužů, i když sám drsňáky nehraje moc rád a víc ho baví komedie. Proto je trochu úsměvné, v jaké roli si odbyl hereckou premiéru. „Moje vůbec první role kupodivu byla na základní škole a hrál jsem chleba,“ vzpomíná s úsměvem.

Hynek Čermák

Důležitá je podle něj práce s hlasem, který herec musí umět ovládat. To se mu vyplatilo nejen na jevišti. Díky silnému hlasu zabránil i možné tragédii. Varoval starší paní, která si při přecházení nevšimla blížící se tramvaje. „Tak jsem na ni zakričel. Kdybych to neuměl, tak by mě neslyšela," říká. Jeho zvučný výkřik naštěstí paní zalechla a vše dopadlo dobře.

Nenechte se odradit

Hynek je hojně obsazovaný a slavný herec. Když se však ucházel o role na takzvaných castinzích, zažil i spoustu odmítnutí. „Já jsem těch castingů prodělal hrubým odhadem třeba 300 a všechny byly neúspěšné. Takže to je první věc, kterou si musíte pamatovat – že když chcete tuto práci dělat, tak nějaký neúspěch vás nesmí odradit,“ radí všem začínajícím hercům.

První casting se nevydařil ani Veronice. Ve škole se hodně připravovali na divadlo, a tak ji zajímalo, jaké by to bylo u filmu. „Šla jsem tam s nadšením, ale jelikož jsem byla ještě kuřátko, které neumělo vůbec nic, a nevěděla jsem, o čem to herectví je, tak jsem to úplně nezvládla a tu roli jsem nedostala,“ vzpomíná dnes úspěšná herečka.

Užívají si účinkování v hrách slavného Williama Shakespeara? Jak si zapamatovat složitý text? A jak to probíhá na takovém castingu? Poslechněte si rozhovor a dozvíte se to. Veronika s Hynkem dokonce přímo ve vysílání vystřihli malou hereckou scénku.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: kpe

Související