O studium na střední lesnické škole je zájem. Už to nejsou dřevorubci jako z pohádek

26. červen 2023

Jak probíhá studium a výuka na Střední lesnické škole? Která zaměstnání pak mohou studenti dělat? A co si zkouší v praxi? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Výběr povolání je velká věc. Pokud máte rádi přírodu, třeba by vás mohlo jednou zajímat studium na Střední lesnické škole a učilišti Křivoklát. Ve studiu nás navštívili ředitelka Alexandra Lochová a student oboru lesní mechanizátor Jakub Lehovec. Co všechno se od nich moderátorka Eva Sinkovičová dozvěděla?

Ředitelka Střední lesnické školy a učiliště Alexandra Lochová se studentem Jakubem Lehovcem

Lesnická škola v lese

Tuhle školu byste našli opravdu v lese. Kolem dokola jsou několik kilometrů jenom stromy, takže pro studenty je to určitě velká paráda. A o studium je velký zájem. Co by měl každý, kdo by se tu chtěl vzdělávat, splňovat? „Hlavním předpokladem je láska k přírodě, láska k lesu a manuální zručnost,“ vypočítává ředitelka Alexandra.

Je lesní mechanizátor dřevorubec?

Dá se o studentovi oboru lesní mechanizátor říct, že z něj bude dřevorubec? „To hodně zjednodušený název, protože to už není jenom čistě o tom, že by někdo přišel, ten strom pokácel a šel pryč,“ vysvětluje student Jakub a dodává: „Už je tam technika. Nějak se to musí z toho lesa dostat. Dělá se to v partě, musí tam být nějaká organizace práce.“ Takže už to není jako dřevorubec z pohádky.

Jak dlouho studium trvá, proč si ho Jakub vybral a vyžaduje to i hodně učení teoretických předmětů? Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související