Od dětství si stavěl rakety, v šestnácti letech oslnil Simon odborníky z NASA

25. červenec 2024

Simon je spoluautorem vítězného vesmírného projektu LASAR, který zvítězil v celosvětové soutěži Conrad Challenge hned ve dvou kategoriích ze tří. 

Čtěte také

Před odborníky z NASA a v konkurenci více než dvou tisíc týmů představil Simon Klinga společně se sedmnáctiletou Annou Krebsovou řešení, jak restartovat nekomunikující družice na oběžné dráze Země. Model jedné takové české družice s názvem Planetum-1 přinesl Simon na ukázku do studia.

V USA měl možnost se podívat na základny Starabase v Houstonu společnosti SpaceX Elona Muska, odkud mají v budoucnu odlétat rakety Starship určené k osídlení Měsíce a Marsu.

Simon si už kolem dvanácti let začal sám stavět malé funkční rakety vysoké přibližně 40 cm, které byly díky motoru na pevný pohon schopné vyletět i 200 metrů vysoko.

Restart družic

Simon se svým týmem v USA před členy NASA prezentoval plán na restart družic. Těch nad naší planetou obrovskou rychlostí létají tisíce. „Obíhají desetkrát rychleji než kulka vystřelená ze zbraně,” přirovnává nadějný vědec.

Model družice Planetum-1 s Hurvínkem na palubě

I družice občas přestanou fungovat a jako každý jiný přítroj je potřeba je vypnout a zapnout. „O co nám jde, je, že tam ze Země pošleme velmi silný laserový paprsek,” popisuje Simon. Silné světlo dopadne na solární panel družice a mělo by ji přimět se restartovat.

Kosmonauti lépe vidí a „rostou“

Kdo by chtěl bádat ve vesmíru, nemusí mít nijak zvlášť v oblibě fyziku ani matematiku. Dnes je v astronomii potřeba i psychologie nebo biologie, která zkoumá, jak se lidské tělo v kosmu chová a mění.

„Někdy se například stane, že lidé, kteří na Zemi musí nosit brýle, je nahoře nosit nemusí,” říká Simon. Může to být způsobeno změnou tlaku v oku ve stavu beztíže.

Kosmonauti se z oběžné dráhy vrací na zem dokonce i o něco vyšší. I tentokrát je za to zodpovědný tlak. Páteř se jim totiž ve stavu bez tíže uvolní, trochu se roztáhne a na rodnou planetu se tak vrací s pár centimetry navíc.

Jak Simon prožíval vítězství? Kdyby měl tu příležitost, chtěl by žít na Marsu? I na to se ptala Klára Nováková. Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

autoři: Klára Nováková , Nina Václavková , bva , kpe
Spustit audio

Související