Padající družice, svítící oblaka i Saturn. Nenechte si ujít úkazy na letní obloze

28. květen 2024

Kdy můžete na nebi spatřit pavoučí mraky? A kdy letos nastane slunovrat? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior dorazil z hvězdárny v Ondřejově astronom Pavel Suchan. O hvězdné obloze i o tom, co na ní můžete v nejbližší době spatřit, si povídal s moderátorkou Janou Rychterovou.

Astronom Pavel Suchan

Noci plné světla

Léto klepe na dveře a s ním i letní slunovrat, který je pravidelně kolem 21. června. Letos připadá výjimečně na 20. června. Během letního slunovratu je noc nejkratší a den nejdelší. Zároveň noci nejsou tak tmavé, protože Slunce nezapadá hluboko pod obzor, což nám umožňuje sledovat nasvícenou mléčnou dráhu nebo padající družice.

Podle toho, jak je naše planeta zrovna natočena ke slunci, máme zimu nebo léto

Zemská osa je totiž šikmá a během léta je nakloněná ke Slunci. Proto je u nás léto a teplo. „Kdyby Země neměla nakloněnou osu, tak tady nemáme roční doby, máme tady pořád jako na rovníku, nebo jako na severním pólu,“ vysvětluje Pavel. Od letního slunovratu se každý den bude přibližně o 2 minuty zkracovat, než začne být noc delší než den a nastane slunovrat zimní.

Čtěte také

Pavučina na obloze

K vidění na obloze budou i takzvaná noční svítící oblaka (odborně noctilucent) připomínající stříbrnou pavučinu. Běžné mraky, které během dne vidíme, se pohybují přibližně 2 kilometry nad námi. Tato pavoučí oblaka se nachází až 80 kilometrů nad zemským povrchem.

„Jsou to malinkaté částečky prachu obalené ledem, protože tam je teplota 120 pod nulou, a tohle se objeví právě díky tomu, že na to posvítí slunce,“ odhaluje astronom. Pavučinu z ledových krystalků je v létě možné vidět přibližně hodinu a půl před západem i před východem Slunce z místa neosvětleného pouličními lampami.

V druhé polovině prázdnin se pak z noční oblohy vynoří i Saturn, jehož prstence budou ale viditelné pouze přes dalekohled.

Proč máme přestupné roky nebo jak vzniká polární záře, která byla nedávno viditelná i z území České republiky? I to se dozvíte v Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související