Odkud pochází kečup? Rajčata byste v původním složení hledali marně

25. říjen 2021

Možná vás to překvapí, ale původně v kečupu rajčata nebyla. Ta se kdysi dokonce považovala za jedovatá. Co tedy tvořilo přísady dávného kečupu?

Teorií o tom, odkud se vzal kečup, je více. Pravdpodobně to byla Asie. Kde přesně vznikl, to se neví, ale nejčastějí se mluví o Číně, Indii, Malajsii, Vietnamu nebo třeba Japonsku. Slovo kečup vzniklo pravděpodobně ze slova kesijap (ke-tsiap) a šlo o kvašenou rybí omáčku s kořením, která se používala jako přísada k různým jídlům. Ale pozor! Rajčata se v ní objevila až v 19. století.

Svého času se o kečupu dokonce tvrdilo, že je to lék. Co měl léčit? Jak se vůbec dostal z Asie do Evropy? A kdo vyrobil první „moderní“ láhev kečupu, jak ho známe i dnes?

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Dvě minutky plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související