Oteplení v zimě snášejí zvířata hůř než lidé, varuje zoolog

21. leden 2023

Která zvířata v naší přírodě přečkávají nehostinné zimní období a co dělají, když je všude sníh? A jak se vlastně na dlouhou zimu připravují? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Se zimou se různí živočichové vyrovnávají různě. Někteří ptáci třeba odletí do teplých krajů, medvědi a jiná zvířata se zase uloží k zimnímu spánku. Jak se ale vyrovnávají s tím, když pořádná zima nepřijde a teploty se ze dne na den mění? 

Ovlivní zvířata to, když je uprostřed zimy pár dní i nad 15 stupňů? „Ona se připravovala už na hnízdění, začaly se aktivovat i ty spící druhy,“ popisuje situaci v přírodě během náhlých oteplení zoolog Pavel Kerouš. „A je pro ně nepochopitelné, když během dvou dnů začne zase mrznout a napadne sněhová pokrývka. Snášejí to hůř než lidé,“ říká.

Pro přírodu a její obyvatele je podle Pavla lepší, když se změny dějí postupně, tak jak mají. Na podzim se začne ochlazovat a všichni tak mají šanci se připravit na to, že v listopadu napadne sníh. 

Mají se druhy, které odletí na zimu do teplé Afriky, opravdu lépe? A jak si zvířata v zimě hledají potravu? I to se dozvíte, když si poslechnete Klub Rádia Junior v Veronikou Hájkovu.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související