Hodně lidí si plete datla se strakapoudem. Odborník radí, jak je bezpečně rozeznat

4. únor 2022

Opravdu se může datel zabydlet i na vaší zahradě? Zoolog Karel Kerouš prozradí, jak si ho nesplést se strakapoudem. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Poznáte rozdíl mezi strakapoudem a datlem? Oba jsou to poměrně výrazní a velcí ptáci, kteří se umí náležitě ozvat, když zobákem kutají do starého dřeva. Zoolog Karel Kerouš v klubu Rádia Junior poradil, jak je rozeznat.

Rozdíly mezi datlem a strakapoudem

Datel je větší než strakapoud a na rozdíl od něj nemá na těle bílé skvrny. Datel je zkrátka celý černý. A jak je to s typickou červenou čepičkou, kterou můžete pozorovat u obou?

Čtěte také

„Tu má jen sameček. Samička datla je celá černá. U strakapouda má červenou čepičku jen pár druhů, jinak mají samečci jen takový červený proužek v zátylku,“ vysvětluje odborník. V České republice můžete narazit na pět druhů strakapouda, ale datel je jen jeden.

Další rozdíl je, že datel je lesní pták. „Nikdy ho nenajdete hnízdit v zahradě nebo v parku. To by byla hodně velká výjimka,“ prozrazuje Karel Kerouš. „Navíc je vázán jen na několik druhů stromů. Hnízdí v bucích, méně pak v borovicích.“ Strakapoudi oproti tomu hnízdí i v zahradách a nepohrdnou ani břízou.

Společné znaky

Tito ptáci mají i pár věcí společných. Oba hnízdí ve starých stromech, ve kterých si vyzobávají dutiny nebo obsadí dutinu třeba po sově. Shodně se živí hmyzem. Kladou také pouze čistě bílá vajíčka.

Jak se liší složení potravy strakapouda a datla? Jaké dobroty jim můžete nabídnout v zimě na přilepšenou? I na to se ptala Veronika Hájková. Poslechněte si rozhovor a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související