Pády na trampolínách jsou nebezpečné, vyhnout se jim dá tréninkem, tvrdí nadaní skokani

20. leden 2023

Jak se Míša a Lukáš dostali ke skokům na trampolínách? Od kdy mohou děti začít skákat? Je to zábava nebo dřina? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Míša Juřičková a Lukáš Kubík jsou nadaní sportovci. Věnují se skokům na trampolíně. To je totiž nejen super zábava na zahradu, ale taky olympijský sport.

Jak se k němu Míša dostala? „Dalo by se říct, taková rodinná tradice, protože na trampolíně začala už moje babička. Pak k domu přivedla mamku a strýce, kteří taky začínali, když byli malí. No a poté, co mamka ukončila svojí závodní kariéru, začala trénovat malé děti a brávala nás do tělocvičny,“ popisuje mistryně České republiky ve skocích na trampolíně.

Kdy začít?

Závodní trampolíny samozřejmě vypadají trochu jinak než ty zahradní. Při závodech se u skoků hodnotí se výška, provedení, i to, jak se závodník udrží ve středu trampolíny.

S tímhle sportem je dobré začínat už brzo. U holčiček kolem šestého až osmého roku s tím, že už umí nějaké kotrmelce a trošku stojky. A u chlapců to většinou stačí kolem devátého roku.

Pozor na pády 

Tenhle sport není nic pro lidi, kteří se bojí výšek. Pády mimo trampolínu mohou být nebezpečné. Proto vedle ní vždy stojí někdo, kdo v případě potřeby pod padajícího člověka hodí žíněnku. Riziko úrazů pomáhá zmenšovat i pravidelný trénink.

Jak vypadá taková závodní sestava? Kolik prvků obsahuje? I to se dozvíte, když si poslechnete Klub Rádia Junior, který pro vás připravil Jiří Kohout.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jiří Kohout , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související