Po světě chodí dítě, které se jednou podívá na povrch rudé planety, tvrdí popularizátor kosmonautiky

21. červenec 2023

Kolik kosmonautů se zatím dostalo na Měsíc? Proč není tak jednoduché letět na Mars a jak dlouho tam cesta trvá? Zeptali jsme se Jana Spratka. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Čtěte také

Do Klubu Rádia Junior zavítal popularizátor kosmonautiky Jan Spratek z Hvězdárny a Planetária v Praze. S moderátorkou Janou Rychterovou si u příležitosti výročí prvního přistání na Měsíci povídali o jeho dalším prozkoumávání i o možných cestách na planetu Mars.

První Evropan na Měsíci

Letos je to 54 let, kdy se lidé z mise Apollo poprvé procházeli na Měsíci. Naposledy se na jeho povrch kosmonauté podívali v roce 1972. Od té doby na něj nikdo z planety Země nezavítal. „My opravdu na Měsíc chceme znovu, abychom se tam naučili žít a připravili technologie pro to, abychom mohli letět až na Mars,” vysvětluje Honza.

Jan Spratek u modelu raketoplánu Atlantis.

Na misi Apollo proto navazuje další mise. Ta v loňském roce do vesmíru loď Orion, na jejíž palubě byly figuríny se senzory, aby se zjistilo, zda je cesta okolo Měsíce pro kosmonauty bezpečná. Tato akce byla pojmenovaná Artemis 1.

Mise Artemis 2 pak má v budoucnu za úkol obletět Měsíc se čtyřčlennou americkou posádkou a mise Artemis 3 už na přistane na měsíčním povrchu. Evropa má od americké NASA slíbeno, že v posádce bude i její občan.

Výlety na Mars

Lidé snili i o tom, že se jednoho dne dostanou na planetu Mars. „Letět na Mars je extrémně drahé a extrémně nebezpečné. Trvá to dlouho a lidstvo se až teď dostává k takovému technologickému milníku, kdy to snad bude možné a člověk se opravdu vypraví i na povrch rudé planety,” říká.

Takhle nějak může vypadat vozítko při práci na Marsu

K Marsu se zatím přiblížily, nebo na něm přistály, různé sondy a vozítka. Nejrychlejší cesta tam trvá asi půl roku, častěji však let zabere 9 měsíců, tedy tři čtvrtě roku. Mars totiž slunce obíhá pomaleji než naše planeta Země, proto je potřeba vyčkat na ten správný moment, kdy je k nám Mars nejblíže. Pro srovnání, let na Měsíc trvá necelé 3 dny.

Vzhledem k technologickému pokroku už je ale podle Jana jisté, že dnes po světě chodí člověk, nejspíše dítě, které bude jednou na Mars vysláno.

Jestli vás zajímá vesmír a chtěli byste se o něm dozvědět více v planetáriu, poslechněte si v Klubu Rádia Junior, co nového pro vás to pražské chystá.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , bva
Spustit audio

Související