Člověk by na Slunci vážil 28krát víc než na Zemi. Jaké teplo tam panuje a může někdy zhasnout?

23. listopad 2022

Bez téhle zářivé hvězdy bychom neexistovali. Z čeho se skládá a jak velké je Slunce? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Hubert Evu Sinkovičovou pověřil, aby zjistila něco o Slunci. Jdeme na to! Slunce je naší nejbližší hvězdou. Nebýt Slunce, tak nemáme teplo ani světlo, bez něj by zkrátka na Zemi nebyl život. Je staré přes 4,5 miliardy let.

Je zhruba 109krát větší než Země. Setkali byste se na něm taky s 28kát větší gravitací než na naší planetě. To znamená, že člověk, který na zemi váží 60 kilo, by měl na slunci 1680 kilo.

A jak velké horko vlastně na Slunci panuje? Na jeho nejchladnějším místě je asi 6000 stupňů Celsia, v jeho jádru pak více než 10 milionů stupňů. Těžko se to představuje, co?

Z čeho se Slunce skládá? A může někdy zhasnout? Víc neuvěřitelných zajímavostí o Slunci vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související