Překvapující fakta o jahodách: Nejsou to bobule, tekoucí voda jim škodí a pěstujeme je až od 19. století
Každá jahoda je nízkokalorická a plná vitamínu C. Jak by se měly správně mýt?
Čtěte také
Jahoda je jedním z nejoblíbenějších zahradních plodů, až na to, že plodem vlastně vůbec není. Z botanického hlediska nejde u jahody ani o plod, ani o bobuli, za kterou je často považována. Jde o zbytnělé květní lůžko. Vlastním plodem jahodníku jsou malá zelená zrníčka na červené slupce jahody. Na jedné jahodě jich najdete až 200.
Pro Čechy je to „nové“ ovoce
Jahodník patří do stejné čeledi jako růže. Jahody jsou bohaté na vitamin C, mají ho podobně jako citrusové plody. Navíc jsou z 90 procent tvořeny vodou, takže jsou nízkokalorické.
Jahody se běžně pěstují na zahrádkách mnohých Čechů. Zajímavostí je, že na našem území se pěstují teprve od 19. století. Jejich historie je přitom dlouhá, pěstovali se už v dobách starověkého Říma.
Tekoucí voda odplaví vůni
A máme pro vás ještě jeden tip – nemyjte jahody pod tekoucí vodou, jejich aroma se může snížit až o polovinu, raději je namočte do mísy s vodou a pak nechte okapat.
Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení! Za návrh tématu tohoto dílu děkujeme posluchačce Nině.
Čtěte také
Zajímavosti, podivnosti i perličky
Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10.
Zapojte se a napište nám
Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!
Všechny díly najdete tady na webu Rádia Junior >>