Proč se kakau říká nápoj bohů? Když se poprvé dostalo do Evropy, nikomu moc nechutnalo
Odkud se bere kakao a proč ho Aztékové považovali za dar od bohů? Michaela Bohačíková za touhle hnědou pochoutkou cestuje po celém světe.
Michaela navštívila plantáže v Brazílii i v Ekvádoru, kde kakaovníky pěstují tak, že je nechávají růst mezi ostatní vegetací. Místní přesně vědí, kde ten správný strom najít. Při obdivování těchto až sedmi metrů vysokých stromů si musela Míša dát pozor i na hady a tarantule.
Hořký nápoj bohů
Staří Aztékové věřili, že jim kakao darovali bohové, aby si více vážili lesů a neničili je. Jak se k nám ale kakao dostalo, když pochází z Ameriky? Po objevení nového kontinentu ho do Evropy dovezli mořeplavci. Jako první ho ochutnali na španělském královském dvoře.
Nikomu však tehdy moc nechutnalo, protože bylo hořké a nakyslé. Stačilo ale přidat cukr a z kakaa byl hit. A to už byl jen krůček od čokolády, jak ji známe teď.
Na pleť i na vaření
Než si můžeme rozbalit tabulku voňavé čokolády, dá to spoustu práce. Z kakaovníků se sklízí lusky, které vypadají trochu jako malý ragbyový míč. Uvnitř každého lusku jsou kakaové boby, které se dále zpracovávají.
Z kakaových bobů se vyrábí i kakaové máslo. Je výborné na pleť. Michaela ho ráda používá taky na vaření.
Dá se kakaovník pěstovat i u nás? A jaká čokoláda je nejlepší? I na to se Michaely ptala Klára Nováková.
Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.
Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.
Související
-
Jak využít brambory v boji proti nachlazení?
V zimě se chce každý vyhnout chřipce a nachlazení. Jak nám v tom mohou pomoci běžné potraviny? To prozradil odborník na výživu Ivan Mach.
-
Jak se neztrapnit u slavnostního oběda. Stačí se naučit pár základních pravidel
Víte, proč se prostřenému stolu říká tabule? A umíte správně použít lákový ubrousek? S tím vším vám poradí etiketa.
-
Na tyhle potraviny často zapomínáme a je to škoda. Co bychom určitě měli vrátit do jídelníčku?
S výživovým poradcem Ivanem Machem si Roman Víšek povídal o zdravém jídle. Na jakou skvělou zeleninu se skoro zapomnělo, i když ji známe více jak čtyři tisíce let?