Proč se někdo potí víc než jiní, proč pot zapáchá a dá se ho nějak zbavit?

14. březen 2023

Kolik potních žláz máme a je pot k něčemu prospěšný? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Přestože se o potu většinou mluví v negativních souvislostech, je pro naše tělo velmi prospěšný. Jde o přirozenou tělesnou funkci, chrání totiž náš organismus před přehřátím a pomáhá mu zbavit se toxických látek. Zbavit se nadobro potu nejde, ale i kdyby to šlo, bylo by to pro nás škodlivé.

Žlázy produkují dva druhy potu. Po celém těle máme rozmístěné ekrinní žlázy, ty vytvářejí více potu složeného hlavně z vody a soli. Ten nesmrdí. Za to apokrinní potní žlázy, které se shlukují hlavně v podpaží a tříslech vytváří pot obsahující bílkoviny a tuky. Ty jsou pastvou pro bakterie žijící na naší kůži, které pot rozkládají na kyseliny. Právě ty mají na svědomí onen zápach, který si s potem spojujeme. 

Co spouští pocení a jak se projevuje nadměrné pocení způsobené onemocněním hyperhidrózou? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související