Proč si (ne)pořídit borderku? A je lepší fena nebo pes?

23. únor 2022

Helena Půlpánová chová border kolie už 25 let. A stojí si za tím, že je to pes velmi aktivní, který se nehodí pro každého.

„Lidem se borderka líbí, je to atraktivní pejsek střední velikosti, prostě ideál. Ale pozor. Vyžaduje práci i zábavu, to znamená  dostatek času od svého majitele. Pokud to nedostane, je její chov spíše pro zlost všech zúčastněných,“ míní chovatelka.

Pes je salámista, fenka hraje na city

Border kolie patří mezi nejchytřejší plemena, rychle se učí a chápe nové věci, je to příjemný společník. Jestli máte dostatek času a chcete se věnovat některému ze psích sportů, je to ideální pes pro vás.

Čtěte také

Je lepší pes nebo fena? „Pokud chcete mít štěňata, pořiďte si samozřejmě fenku. Ale kdybych se chtěla věnovat pouze výcviku, tak bych si pořídila psa. Pes není tak komplikovaný. Feny jsou náladové, citlivější, někdy stačí se špatně podívat a fenka už se z toho kácí. Když ji zradíte v nějakém výcviku, tak se to těžko napravuje. Pes je alespoň podle mých zkušeností větší salámista,“ usmívá se pardubická chovatelka Helena Půlpánová.

Border kolie ráda běhá. Pud pasteveckého psa je u ní zachován. A protože pastevců ubývá, vymýšlejí se pro tyto a další živé psy různé sporty. Například agility, výcvik ve stopování, psí tanec nebo novější druh zábavy obedience, což je něco jako vyšší škola poslušnosti.  

Agility vás naučí ve Spojile

Agility je něco podobného jako koňský parkur. Jsou tam různé typy překážek, které pes musí překonat co nejrychleji, v určitém pořadí, a bez chyb. „Je to od těch nejmenších psů až po ty velké. I majitele to udržuje v dobré kondici. Pokud se rozhodnete pro agility, počítejte s tím, že dostanete fyzicky zabrat,“ směje se Helena Půlpánová, která učí základy agility každou neděli v devět hodin ráno ve Spojile u Pardubic. 

Border kolie (ilustrační foto)

Podmínkou pro agility je základní zvládnutí poslušnosti. Když ho pustíte z vodítka, musí na povel přijít a nehonit se za cizími psy. Pes musí být pro agility vyspělý jak po mentální, tak fyzické stránce. Není tedy vhodné začít ve štěněcím věku. Pes by měl mít vyvinuté klouby, aby skoky nezatěžoval organismus v růstu. Jezevčík nebo buldok a těžká plemena nejsou pro agility úplně ideální. Ale výjimka potvrzuje pravidlo. Je to o povaze konkrétního jedince.

Je náročné pečovat o srst border kolie? Dozvíte se v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související