Štěně chce žít ve smečce. Nezaslouží si „vykopnout“ k boudě, míní chovatelka

20. září 2021

Přivezli jste si domů štěně? V tom případě počítejte s tím, že bude součástí vaší smečky. Pes není samotářské zvíře, které tráví čas ležením v boudě. Jeho socializace v rodině je nezbytná.

„Vezměte si psí dovolenou, zůstaňte se štěnětem aspoň týden i déle. První půlrok soužití je pro váš další společný život stěžejní,“ říká zkušená chovatelka Renáta Tetřevová.

Spaní v boudě, nebo u postele?

Čtěte také

Renáta Tetřevová je zastánkyní socializovaných psů, to znamená psů, kteří žijí se svými majiteli ve společné domácnosti. „Ano, jsem pro to, aby štěně spalo s člověkem u postele. Představte si, jaký je to pro psí mimino šok. Dosud bylo se svými sourozenci a matkou a najednou ho odveze cizí člověk a vykopne někam do boudy a zavře před jeho nářkem dveře? Takhle by to nemělo fungovat,“ míní chovatelka Tetřevová.

Varianta týden se štěnětem v posteli a pak bouda je také špatná. „Vycházejte z toho, odkud si štěně berete. Pokud se narodilo u chovatele v kuchyni, má být i potom v bytě, součástí rodiny. Pokud si ho berete z kotce a chcete ho mít v kotci, je to vaše volba, pro štěně to už nebude takový problém, je na to zvyklé od narození. Ale podle mě je pes smečkové zvíře, a pokud chceme, aby bylo součástí naší smečky, musíme ho do ní přijmout,“ uzavírá chovatelka Renáta Tetřevová.

štěně

Pes není dítě

Podle Renáty Tetřevové existují psychologické studie, které potvrzují, že psi mají mentalitu tří až čtyřletého dítěte. Ale pozor, děti to nejsou.

„Pes potřebuje řád, pořádek a oporu ve svém majiteli, musí vám věřit a mít nastavené mantinely odpovídající jeho mentálnímu rozsahu,“ vypočítává chovatelka.

„Se psem nelze diskutovat. Já jsem pán, já stanovuju pravidla, a ta musí být taková, aby byl pes pro ostatní bezpečný, a zároveň se i on musí cítit bezpečně. Vysvětlování nepomáhá. Ty nehodný pejsku skutečně nefunguje. Panička prostě nevysvětlí své Fifince, že nemůže do louže, protože by měla špinavé tlapičky,“ usmívá se Renáta Tetřevová.

Jak zamezit loužičkám a proč neměnit v prvních týdnech stravu? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související