Proč u nás skoro vymizel nádherný pták tetřev hlušec? Kdy a proč je opravdu hluchý?

3. leden 2023

Jak vypadá tetřev hlušec a proč už u nás není tak běžný jako dřív? Jak zní jeho slavná milostná píseň? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Dříve u nás býval tetřev hlušec celkem běžným ptákem. Dnes už se vyskytuje jen na Šumavě, kde žije asi 300 jedinců. Je tedy kriticky ohrožený.

Hlavní příčinou, proč těchto mohutných ptáků ubývá, je nedostatek vhodných stanovišť a proměněná skladba lesa plná rušivých prvků jako je turismus nebo těžba dřeva. Potřebují totiž klid.

Milostná píseň, kterou vyluzuje při námluvách neboli toku, je jedním z nejzajímavějších zvuků v říši zvířat. Během tokání se mu na chvíli překrví výstelka zvukovodu a při otevření zobáku se zvukovod úplně uzavře. Na moment je tak opravdu hluchý, což mu vysloužilo druhové jméno hlušec. Není to však jen nějaká nedokonalost přírody. Jeho krátkodobá hluchota má svůj význam. Jaký?

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související