Kdo vynalezl první auto, kolik jich po světě jezdí a která automobilka začínala jako výrobce mlýnků na pepř?

29. leden 2024

Podcast Zvídavec prozradí, z kolika součástek se skládá průměrné auto, která automobilka začínala jako výrobce mlýnků na pepř a kolik procent řidičů si za volantem zpívá. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Auto nám přijde jako běžný dopravní prostředek. Po světě jich už jezdí víc jak miliarda. Přitom tu nejsou zas tak dlouho. První úspěšné pokusy s vozy s jiným než zvířecím „pohonem“ přišly koncem 18. století. Do pohybu je uváděl parní stroj. Spalovací motory pak se objevily v druhé polovině 19. století.

Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC je první sériově vyráběný elektromobil německé automobilky

První dálkovou jízdu automobilem podnikla Němka Bertha Benzová v roce 1888. Byla manželkou Carla Benze, který začal s vývojem aut, jak je známe dnes. Na svou tříkolku poháněnou výhradně spalovacím motorem získal v listopadu roku 1886 patent. To je bráno jako počátek historie automobilu.

Od těch dob tento dopravní prostředek prošel velkou proměnou. Dnes se vyrábí i auta na elektrický pohon. Věděli jste, že průměrné auto se skládá zhruba ze 30 000 součástek a údajně až 90% řidičů si za volantem zpívá? Poslechněte si i další zajímavosti.

Kdy se začala auta vyrábět u nás? Říkají vám něco značky Škoda nebo Volkswagen? A která slavná automobilka začínala jako firma na mlýnky na pepř? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související