Prolézá popelnice a zachraňuje věci. Trošku se v tom doma topíme, říká s nadsázkou kreativní maminka

3. říjen 2024

Zajímá se o upcyklaci, zero waste a odpad proměňuje v poklady. Dětem nekupuje gumičky do vlasů, protože jich dost najdou na chodníku. Proč má ráda směnný obchod? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Barbora Součková se zajímá se o životní prostředí a taky o to, jak po sobě zanechávat co nejméně odpadu (to se označuje anglickým názvem zero waste, tedy doslova: nulový odpad). Své postřehy, nápady a výrobky pak ukazuje na sociálních sítích. Nejen o tom si s ní povídala moderátorka Eva Sínkovičová.

O popelnicích bych mohla mluvit celou hodinu. Když vidím nějaký materiál, který má potenciál, tak ho prostě beru, a pak nad tím přemýšlím. Trošku se v tom doma topíme. Ale věřím, že to má nějaký smysl.
Barbora Součková

Čtěte také

Popelnice jako truhla s pokladem

„Já jsem popelnice prolezla v různých částech Prahy, v různých částech republiky i v různých částech světa a je to všude stejný. Lidi prostě vyhazují věci." Bára některé z takových odložených věcí zachraňuje.

Nesnáší totiž plýtvání. Svým dětem například vůbec nemusí kupovat gumičky do vlasů, protože vždy nějaké najdou venku na zemi. Vypere je a znovu použije. Tvrdí, že nechce děti nabádat, aby se hrabaly v popelnicích, ale že ty nejsou o nic více špinavé, než například tyče v tramvajích

Jde to i s oblečením

Snaží se, aby po její rodině zbylo co nejméně odpadků. Věnuje se recyklaci i upcyklaci. Ráda tedy zdánlivě nepotřebným věcem dává druhý život tím, že je opraví, nebo využije na něco nového. Tenhle názor prosazuje i v módě.

I oblečení se dá vylepšovat a přešívat, aby dlouho sloužilo a bylo stále trendy „Aby se to prostě nemuselo vyhodit, nemuselo to končit na skládce a v mořích a v Africe,“ vysvětluje. 

Čtěte také

Směnný obchod ji baví

Věnuje se taky focení. I v něm uplatňuje takzvanou barterovou (vyslovuje se jako: bártrovou) spolupráci. „Barter v podstatě znamená směnný obchod, což já naprosto miluji,“ popisuje nadšeně. „Prostě vyměníte vejce za mléko a mléko zase za něco jiného.“ Jako fotografka tak často nabídne někomu své služby za jeho.

Bára je velmi kreativní a vyvtáří i krásné květinové ozdoby do vlasů. Začala tak, že si v květinářství vyprosila zbytky květin, které tam chtěli vyhodit. Její výrobky se líbí, a teď už pracuje i na zakázku. Záleží jí na původu květin. Aby byly místní a nevozily se přes celý svět letadly a aby nebyly ošetřované chemickými přípravky.

Co všechno už našla u popelnic? A dá se z nich brát i jídlo? Poslechněte si celý rozhovor a budete koukat! 

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související