Je to nespravedlnost. Žijeme na obláčku s trikem za 20 Kč, které vytvořil někdo v bídě, upozorňuje aktivistka

7. březen 2024

Její instagramový profil sleduje přes 30 tisíc lidí. Rozárie Haškovcová se zaměřuje na udržitelnost i seberozvoj. Vzdělává taky děti na školách. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Čtěte také

Do studia Klubu Rádia Junior zavítala studentka Fakulty sociálních věd Rozárie Haškovcová. Je to ekoinfluencerka a umí nadchnout tisíce svých fanoušků na instagramu (profil @shluk.bunek) i žáky na školách, kam jezdí přednášet. Povídala si s moderátorkou Evou Sinkovičovou.

Žijeme na obláčku

Ve vzdělané společnosti vidí Róza naději. Když budou podle ní lidé o ekologii hodně vědět, budou si podle toho volit i politické zástupce. A ti pak třeba prosadí důležité zákony.

Rozárie Haškovcová

Snaží se oblékat, vařit i cestovat udržitelně. Sama si ale kdysi prošla i obdobím, kdy nakupovala oblečení v takzvaných fast fashion obchodech. Tam je podle Rozárie oblečení sice levné, ale to je vykoupeno utrpením jiných.

V dalekých zemích je vyráběno lidmi (často i dětmi), kteří nežijí v důstojných podmínkách, pracují v nebezpečném prostředí a nedostávají ani odpovídající plat. „Ve světě je extrémní nespravedlnost v tom, že my si tady žijeme na obláčku s trikem za 20 korun, zatímco ho vytvořil někdo v bídě,“ dodává.

Co je to fast fashion?

– V překladu „rychlá móda“. Je laciná, továrny jí chrlí obrovské množství a nestarají se o životní prostředí ani své zaměstnance. Často se dováží až z Asie – to taky neprospívá přírodě. Lidé často tyto nekvalitní kousky nosí jen chvíli, a pak je zahodí a koupí nové. 
– Opakem je slow fashion, tedy pomalá "udržitelná" móda. Cílem udržitelnosti je neplýtvat, pořizovat si jen potřebné věci a používat je dlouho, aby se zmenšily dopady nadměrné výroby a dopravy na životní prostředí.

Neplýtvat a neodsuzovat

Čtěte také

Jak může každý člověk přispět? „Základ udržitelnosti je neplýtvat,“ říká Róza. „První krok je zamyslet se: Potřebuju tenhle kousek oblečení?“ Radí proto nenakupovat ve velkých fast fashion obchodech. 

Sama si oblečení pořizuje už jen v secondhandech (tedy obchodech, kde se prodává již nošené oblečení), od českých udržitelných značek nebo si občas i sama něco ušije. Róza ale neodsuzuje nikoho, kdo se chová jinak než ona. Každý si podle ní musí najít svou cestu k udržitelnému chování. I malý krůček může pomoci.

Greta Thunbergová

A co ta Greta?

V rozhovoru přišla řeč i na světově známou Gretu Thunbergovou. „Některé její výroky zní přehnaně, nebo s nimi nesouzním, ale díky tomu, že Gréta udělala obrovské hnutí, tak najednou se ta témata dostala na jednací stůl, politici to začali řešit,“ oceňuje přínos švédské environmentální aktivistky Rozárie.

Kdy Rozárii poprvé napadlo, že musí něco změnit? A láká ji i politika? Poslechněte si zajímavý rozhovor, který najdete ve videu i v audiu.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe

Související