První tučňáci, které kdy Evropané potkali, hýkají jako osel a žijí na teplých písčitých plážích

3. únor 2023

Než Evropané poznali tučnáky žijící v Antarktidě, setkali se s tučňáky brýlovými. Možná tomu neuvěříte, ale ti se vyskytují v teplé Africe! Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Většina lidí si nejspíš tučňáky spojuje se zimou. Proto možná překvapí, že tučňáci brýloví jsou doma v Jižní Africe. Na některých plážích se dokonce v klidu promenádují mezi lidmi a plavou vedle nich v moři.

Proti vedru se chrání častým koupáním a taky vyhledávají stín. Jejich velké nohy odvádí přebytečné teplo a chladí se i roztáhnutím nebo máváním křídel. Jméno získal tento druh díky bílému pásu, který mu lemuje oči a tváře. Jejich specifický zvukový projev je slyšet hlavně v noci – zní trochu jako hýkání osla.

Proč jsou tučňáci brýloví ohrožení? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související