Rozkošní damani jsou příbuzní slonů. Voňavou směs jejich moči a trusu domorodci žvýkali

27. listopad 2023

Proč jde z těchto rozkošných zvířátek někdy strach? A kde byste je našli? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Tihle malí savci jsou velcí asi jako kočka a žijí v Africe a na Blízkém východě. Vzhledem k tomu, jak damani vypadají, je překvapivé, že jsou blízce příbuzní se slony. Mají společné znaky na kostře a potvrdila to i analýza DNA. 

Damani mají dlouhé horná řezáky

Prsty mají zakončené nehtovitými kopýtky, na ty ale našlapují, jen když běží. Jinak se pohybují po měkkých polštářcích na chodidlech. Do těchto polštářků vedou žlázy, které vylučují lepkavý výměšek. Ten damanům usnadňuje pohyb po skalách. Šplhají skvěle, nebojí se ani strmých srázů.

Damani se rádi tulí

Zajímavé je, že jim neustále dorůstají horní řezáky, tvoří jakési kly, jejich stoličky zase připomínají stoličky nosorožců. Směs jejich husté moči a trusu překvapivě příjemně voní. Domorodci ji dokonce pro její nasládlou chuť žvýkali.

Proč se k sobě damani rádi tulí? Jak zní jejich křik? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související