Slepice mají emoce i smysl pro humor. Organizace Slepice v nouzi je vykupuje z velkochovů

16. duben 2021

Slepice jsou pozoruhodná zvířata. Proč někdy potřebují naši pomoc? To vám prozradí Kateřina Reifová z organizace Slepice v nouzi.

Možná vás nikdy nenapadlo, že slepice jsou zábavná stvoření, která si můžete i vycvičit. A proč by nás mělo zajímat, odkud pochází vajíčka, která si kupujeme v obchodech? Veronika Hájková se ptala Kateřiny Reifové z organizace slepice v nouzi. 

Jak dlouho se líhne kuřátko?

Slepice to často v životě nemají lehké. A nejde jen o to, že se k nim někteří lidé nechovají hezky. Kateřina popsala, jak se ve vajíčku vyvíjí kuřátko. To se na svět podívá zhruba za dvacet jedna dní.

Líhnutí dá kuřátkům dost práce

„Samotné líhnutí je velkým dramatem,“ popisuje Kateřina. Jak si jednou kuřátko ve vajíčku proklove dírku do takzvané vzduchové komůrky a začne dýchat, má jen šest hodin na to, aby rozbilo skořápku. Jinak mu dojde vzduch.

Nadává vám někdo do slepic? Usaďte ho

Slepice nejsou vůbec tak hloupé, jak si mnozí lidé myslí. Vědci pomocí experimentů dokázali, že slepice jsou chytré, mají emoce i smysl pro humor. Takže jestli o vás, holky, někdy někdo řekne, že jste slepice, klidně mu poděkujte za pochvalu ;-)

Slepice se dají také vycvičit, aby prováděly nejrůznější kousky. Naučí se třeba přiběhnout na zavolání. To nám nedávno na Rádiu Junior potvrdila v rozhovoru trenérka zvířat Dáša Hurychová.

Slepice v nouzi

Posláním organizace Slepice v nouzi je pomáhat nosnicím z velkochovů, kde mají většinou velmi špatné podmínky. Lidé jako Kateřina pak pořádají výkupy slepic, které tyto velkochovy vyřadily a hledají jim pěkná místa, kde by mohly strávit zbytek života. 

Slepice jsou výborné mámy a přesně vědí, jak udržet vajíčka v teple

Radí také začínajícím chovatelům a učí děti i dospělé, jak v obchodě poznat vajíčka od slepic, která jsou chovaná v dobrých podmínkách.

Jak se o slepice starat? Kolika let se slepice dožije, pokud neskončí na talíři? Co se děje na takovém Chicken Campu?

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Veronika Hájková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související