Když 250krát zvětšíte včelu, bude měřit 5 metrů. I takové věci uvidíte na výstavě MegaBrouci

16. červen 2024

Kolik zástupců hmyzu je na výstavě k vidění? Kolik metrů měří zvětšený komár? A jak dlouho trvalo vyrobit prvního brouka? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do nedělního Klubu Rádia Junior, který vždy vysíláme z Pardubic, dorazil autor výstavy MegaBrouci Michal Olšiak. Ten přes 10 let pracoval na několikanásobně zvětšených zástupcích z říše hmyzu. O tom, co můžete na výstavě v Kunětické hoře vidět, si povídal s moderátorkou Jitkou Slezákovou.

Obří brouk láká v Pardubicích na výstavu MegaBrouci v Kunětické hoře

Makrolupa

Přes 10 let trvalo Michalovi a jeho týmu vytvořit 20 exponátů brouků. Aby mohli začít, museli si broučky do detailu nastudovat. K tomu využili takzvanou makrolupu.

Michal Olšiak - autor výstavy MegaBrouci

Díky tomuto přístroji viděli, jak vypadají třeba oči a chloupky včely. „Včela má necelé dva centimetry a ta naše měří necelých 5 metrů, takže se zvětší třeba 250krát,” vypočítává Michal.

Mega rekordy výstavy

Na celou výstavu bylo spotřebováno neuvěřitelných 11 tun materiálu. Nejtěžší model tak váží skoro tunu a půl.

Na několikametrovém komárovi si můžete prohlédnout každý chlup

Jako první přišel na svět nosorožík filipínský, který je v reálu jedním z největších brouků světa. „Prvního brouka jsme dělali dva roky,” vzpomíná autor výstavy.

Nejvyšším i nejdelším vystavovaným kouskem je komár. Široký je 6 metrů a na výšku měří neuvěřitelné 3 metry. I o něm autoři výstavy zjistili díky makrolupě nejednu zajímavost. „Komár je celý pokrytý peříčky. Nejsou to chlupy, jsou to peříčka a v tom je ojedinělý,” vysvětluje Michal. 

Výstavu můžete až do konce září 2024 navštívit v Kunětické hoře. Když si poslechněte celý rozhovor, dozvíte se víc.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

autoři: Jitka Slezáková , bva , kpe
Spustit audio

Související