Jeden z největších brouků na světě má štít ostrý jako žiletka. Proč se mu říká goliáš?

31. leden 2023

Jméno dostal po obrovi z biblického příběhu o Davidu a Goliášovi. Jaké triky používá před predátory a kolik váží? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Goliáši patří k největším a nejtěžším broukům na naší planetě. Dosahují až 12 centimetrů a v larválním stádiu vývoje mají i 100 gramů. Žijí převážně v rovníkových pralesích Afriky a živí se mízou stromů, rostlin a taky šťávami z ovoce.

Samci mají na hlavě vidlici, kterou používají při boji o samičky. Jejich tělo je dokonale opancéřované. Jeho štít je ostrý jako žiletka a mezi něj a krovky dokáže skřípnout prst někoho, kdo ho chce sebrat. Ať už se jedná o člověka, nebo malou opičku.

Kdo byl Goliáš?
Goliáš se v bibli jmenoval obrovský bojovník. Svým prakem ho zabil pasáček David, který se později stal králem. Doteď se spojení těchto jmen používá, když chce někdo vyjádřit, že i něco malého může zvítězit nad něčím větším.

Jak dlouho goliáš žije a dá se chovat i u nás? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související