Sociální sítě mohou dítěti narušit sebelásku. Vede to až k dlouhodobému stresu, varuje terapeutka

18. říjen 2023

Co je to stres? Jak ho poznat? A může nám být v něčem nápomocný? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Moderátorka Denisa Kimlová si v Klubu Rádia Junior povídala s terapeutkou Gabrielou Štikovou. Společně probraly situace, které u dětí způsobují stres. Jak si v takových chvílích od stresu ulevit?

Dobrý a špatný stres

V dnešní době je okolo nás spousta stresových situací. Setkávají se s nimi nejen dospělí, ale čím dál častěji i děti. Přitom ne každý stres je špatný. „Krátkodobý je dobrý, to je ten stres, který nás nějakým způsobem aktivuje k nějakému posunu, výkonu, k překonání něčeho,“ vysvětluje terapeutka. Je pro nás tedy jakousi motivací, motorem k tomu, abychom to, co nás čeká, zvládli.

Problémem je ale stres dlouhodobý. „Ten má opačný efekt a spíš způsobuje únavu, nebo nás nějakým způsobem zastavuje, cítíme se mnohem více vyčerpání, nemůžeme se tak dobře soustředit,“ popisuje Gabriela. Často může vést i k tomu, že nás může bolet hlava, břicho, nebo nechceme chodit ani mezi kamarády.

Kde se bere?

Stres děti zažívají nejčastěji ve škole, na kroužcích nebo když jsou na ně kladeny vysoké požadavky. „Někdy je tam velká obava z toho, že když nebudu dost dobrý, tak mě ti ostatní nebudou mít rádi, nenaplním očekávání rodičů nebo třeba trenéra,“ říká Gabriela.

Často se ale stres taky pojí se vzhledem, což v dobách dospívání zažívá skoro každé dítě. „Sociální sítě tomu taky moc nepřispívají, protože tam máme ty ideály krásy, ale už si moc neuvědomujeme, že je tam spousta filtrů a dalších věcí,“ upozorňuje terapeutka. Přitom každý jsme krásný zvenku i zevnitř. Je dobré zkusit na sobě najít pár věcí, které se mi na sobě líbí a kterých si na sobě vážím. To může být začátek té správné cesty. Vypěstovat si sebelásku chce čas, ale není to nemožné.

Jak se zbavit stresu

Každý jsme originál a každému nám může ve zbavování se stresu pomoci něco jiného. Dýchací cvičení, jóga, poslouchání hudby, procházka se psem nebo třeba sezení v klidu. Ve chvíli, kdy ani jedna metoda nepomáhá, je dobré svěřit se někomu dospělému a nechat si poradit a pomoci.

Pokud se chcete dozvědět, jak se se stresem vypořádat před testem ve škole, na kroužku nebo v partě kamarádů, kteří dělají něco, co se vám nelíbí, poslechněte si antistresový Klub Rádia Junior.

Svěřte se
Trápí vás ale něco tak moc, že už se to nedá vydržet? Ubližuje vám někdo a nemáte to s kým probrat? Na nic nečekejte a jděte na web skvělých profesionálů www.linkabezpeci.cz. Tam vždy najdete někoho, kdo si vás poslechne a poradí vám. Můžete zavolat, napsat email, nebo si i chatovat.

Nebojte se svěřit. Každý problém má své řešení!

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Denisa Kimlová , Anežka Dvořáková , bva
Spustit audio

Související