Šokující čísla: Každé sedmé dítě někdy někomu poslalo svou intimní fotku. Je to trestný čin!

27. září 2023

Sociální sítě nejsou jen o zábavě a informacích. Nesou s sebou i spoustu rizik. Dozvíte se, na co si dát obzvlášť pozor.

Tento díl Síťovky vám přináší šokující čísla: V Evropě děti tráví v průměru 6,5 hodiny denně na internetu. Každé 7. dítě někdy někomu poslalo svou intimní fotku nebo video. 22 % dětí se baví na internetu s lidmi, které osobně nezná.

Překvapilo vás to? Pokud je vám míň než 18 let, své intimní fotky nikomu posílat nesmíte! Dopustili byste se tak trestného činu. Navíc je to samozřejmě pro vás moc nebezpečné. Nikdy nevíte, jestli je příjemce nezneužije proti vám.

Místopředsedkyně Evropského parlamentu a ambasadorka Safer Internet pro Českou republiku Dita Charanzová radí rodičům, aby se dětí ptali nejen na to, co měly k obědu, ale i na to, co bylo na sociálních sítích, koho sledují a co tam viděly.

Omezuje Dita svým dcerám čas, který můžou trávit na sociálních sítích? A co dalšího ji děsí? Poslechněte si tento díl Síťovky.

Nebojte se říct o pomoc

Trápí vás něco? Ubližuje vám někdo, ať už na internetu, doma nebo ve škole? Tak to na nic nečekejte a jděte na web www.linkabezpeci.cz.
Tam vždy najdete někoho, kdo si vás poslechne a poradí vám. Můžete si s nimi zavolat, napsat email, nebo si i chatovat.

Nebojte se svěřit s čímkoli. Každý problém má své řešení.

Pořad Síťovka můžete poslouchat každou středu v 17:30 v živém vysílání Rádia Junior >>

Propásli jste některý z dílů? Nevadí! Poslechněte si ho kdykoli online na webu Rádia Junior >>

Spustit audio

Související