Strašidelná ryba se smrtícím světlem opravdu existuje! Jak žije ďas mořský?

9. leden 2023

Skvěle maskovaná ryba s ostrými zuby a vlastní „lucerničkou“ vypadá tajemně, ale přitom je to oblíbená a drahá pochoutka. Zvláštní je i způsobem rozmnožování. Poznejte ďasa mořského. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Ďas mořský je ryba, na kterou její jméno sedí na 100 procent. Krásy moc nepobrala a je spíše děsivá. Jde o hlubinnou rybu, která žije u dna skoro všech moří a oceánů tropického a mírného pásma.

Ďas se vyskytuje v tmavých hlubinách. Nedostatku světla se skvěle přizpůsobil. Na přední části hřbetní ploutve má výběžek připomínající tykadlo, který svítí. Používá ho k lákání kořisti, kterou světlo omámí a nasměruje přímo do ďasovy ohromné tlamy plné ostrých zubů. Díky tomu nemusí být ani moc rychlý.

A díky čemu vlastně jeho „lucernička“ svítí? Je to zásluhou bakterií, které vědci plánují do budoucna podrobněji zkoumat. Tahle pozoruhodná ryba je také často lovena, podává se totiž v restauracích jako specialita a je velmi drahá.

Jak se tahle ryba rozmnožuje? Víc vám od ďasovi mořském prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související