Japonský potápěč se už 25 let přátelí s podivnou rybou. Čím si získal její přízeň?

22. únor 2024

Říká se, že nejlepším přítelem člověka je pes. Ochočit se dá ale i ryba. Nevěříte? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Pan Arakawa se s pyskounem asijským, kterého pojmenoval Yoriko, seznámil, když dohlížel na stavbu jedné z místních svatyní. Ty totiž stojí na konstrukcích umístěných pod mořskou hladinou. 

Když se tam pan Arakawa jednou potápěl, narazil na zraněného pyskouna. Začal ho krmit krabím masem, dokud Yoriko nezesílil. Od těch dob stačí, aby se pan Arakawa ponořil,  zabušil na železnou konstrukci a Yoriko hned připluje. Nechá se od něj hladit a políbit na čelo. Mají spolu několik i selfie, zkrátka vypadají jako hodně dobří kamarádi. A to už víc jak 25 let!

Podívejte se na gif, ve kterém pan Arakawa dává Yorikovi pusu na čelo :-)

Je Yoriko výjimka, nebo jsou podobného přátelství schopné i jiné ryby? A opravdu dokážou svého lidského přítele poznat od ostatních potápěčů? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související