Umělecký sklář Stanislav Novák vyrábí úchvatné lustry speciální technikou spékání skla

14. leden 2024

Víte, jak se vyrábí sklo? Co je třeba k tomu, aby vznikla velká okenní tabulka? Slyšeli jste někdy o výrobě skla metodou glass fusing?

Jitka Slezáková si do studila pozvala skláře, aby se ho vyptala, jak vůbec takové sklo vzniká. „Hlavní surovinou pro výrobu skla, toho, co známe, to je křemičitého sklo, je písek. Ten obsahuje kysličník křemičitý. A pak jsou tam nějaké další látky, které se tam přidávají z různých důvodů. Buď proto, aby se výroba skla zlevnila, čili snižují bod tání, čili bod tavení tak, aby se nevydalo moc energie při té při té výrobě, nebo zlepšují nějaké jiné vlastnosti, například barvy," říká sklář Stanislav Novák.

Glass fusing je spékání skla: Střepy pokladete vedle sebe nebo na sebe, zahřejete to, ono se to speče nebo se to rozteče

 

Stanislav vystudoval sklářskou školu v Železném Brodě. Zabýval se hlavně technologií výroby skla, dnes už ale přešel k uměleckému sklářství. Jeho lustry vyráběné metodou glass fusing, tedy spékání skla, jsou výjimečné. Víc už se dozvíte, když si v audiu poslechněte celý zajímavý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jitka Slezáková , kpe
Spustit audio

Související