Upečte si vitrážové vánoční cukroví. Na stromečku bude zářit

13. prosinec 2023

Na Vánoce se peče několik druhů cukroví, třeba perníčky, rohlíčky, pracny, linecká kolečka. Tohle všechno známe. Ale už jste někdy zkusili upéct vitrážové vánoční cukroví?

Je tu předvánoční čas a s ním vůně cukroví. Terka Rašová pro vás v moři sociálních sítí ulovila recept na krásné vitrážové vánoční cukroví. Našla ho na youtubovém kanále Katka My Irish Life. Video, kde recept najdete, se jmenuje VITRÁŽOVÉ MÁSLOVÉ CUKROVÍ.

Budete potřebovat:
480 g hladké mouky, 200 gramů cukru krystal, špetku soli, lžičku vanilkové pasty (extraktu), 230 gr másla, 65 gr škrobu, 2 vejce a to nejdůležitější nakonec: barevné tvrdé bonbóny.

Do jedné mísy prosejeme mouku se škrobem, přidáme sůl. Do druhé misky si dáme změklé máslo a cukr. Rozmixujeme. Postupně přidáme k máslu a cukru i vajíčka, mouku se škrobem a vanilkový extrakt. Těsto pak přendáme na vál a hněteme ho rukama tak dlouho, až bude hezky hladké.

Těsto rozválíme a vykrajujeme z něj tvary. Bonbóny stejné barvy dáme do uzavíratelného pytlíku a paličkou na maso rozklepeme na kousky. To vás možná bude hodně bavit. To samé uděláme i s jinými barvami bonbónů. Můžeme použít červené, žluté, oranžové, zelené. Takové, jaké seženete. 

Z těsta vykrajujeme tvary tak, že vykrojíme například hvězdičku a v ní ještě jednu menší hvězdičku. Nebo stromeček a v něm ještě jeden menší stromeček. Vykrojené tvary přendáme na plech na pečící papír nebo silikonovou podložku. Doprostřed jednotlivých tvarů dáme kousky bonbónů.

Pokud byste tohle cukroví chtěli věšet na stromeček, udělejte si do cukroví ještě špejlí dírku, aby se tudy dal provléknout provázek na pověšení. Až bude plech plný, dáme vše péct do rozehřáté trouby na 180 stupňů asi na 12 minut. Po 12 minutách cukroví vyndáme. Pokud jsou v rozteklých bonbónech bublinky, špejlí je propíchneme.

Vitrážové cukroví vypadá nádherně jak pověšené na stromečku, tak položené na talíři. Ať se vám to povede. Krásné pečení vám přeje Rádio Junior.

Pořad Síťovka můžete poslouchat každou středu v 17:30 v živém vysílání Rádia Junior >>

Propásli jste některý z dílů? Nevadí! Poslechněte si ho kdykoli online na webu Rádia Junior >>

Spustit audio

Související