Čím se dřív zdobily vánoční stromečky, proč se věšely ke stropu a jsou ty umělé ekologičtější?

19. prosinec 2023

Odkud pochází tradice zdobení vánočního stromečku? Ve kterém českém městě byl první vánoční strom na náměstí? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Tradice zdobení vánočního stromečku zřejmě pochází z Pobaltí a z Německa. Původně se stromek zdobil hodně skromně, hlavně sušenými jablky, ořechy a dalšími dobrotami, které se dali ze stromečku oždibovat. Později se přidaly taky svíčky a pak třeba papírové ozdoby, ještě později se objevují ozdoby ze skla.

Zdobení stromečku podléhá i módním trendům, které určují barvy, tvary i materiály odzob

Jeden z prvních dochovaných záznamů o ozdobeném stromku je z brémské kroniky z roku 1570. U nás se s tím začalo na začátku 19. století. První vánoční stromeček nechal ozdobit před svým domem ředitel Stavovského divadla Johann Carl Liebich v Praze v roce 1812.

Původně stromky lidé nechávali venku, teprve později si je pustili i do domů. Zavěšovali je ke stropu, a to hlavně kvůli tomu, aby nezabíraly tolik místa.

Jaké mají výhody stromečky živé, a jaké ty umělé? Jsou umělé stromky ekologičtější? Víc už vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související