Včela pozná strach, říká včelař, který se stará o úly na střechách

10. srpen 2022

Jak včely najdou cestu ke květům a zpátky do úlu? Jak funguje opylování? A poradili bychom si bez včel? To vše prozradil včelař Augustin Uváčik. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Augustin Uváčik chová včelstva na zelených střechách velkých domů. „Dnes se myslí hodně zeleně a včely jsou vhodný doplněk pro život ve městě,“ vysvětluje host Jany Rychterové.

Hlavně klidně

Čtěte také

Jak to, že se včelaři nebojí žihadel? „Včela dobře pozná strach,“ říká Augustin. „Ví, když je člověk nervózní. Nejdřív vás jde prozkoumat a když se dáte na útěk a máváte kolem sebe rukama, může na vás zaútočit.“ Proto se musí včelaři chovat klidně, aby ho včely respektovaly, stejně jako třeba medvěda.

Sympatický včelař upozorňuje i na jednu málo známou zajímavost. Víte, kolik má tenhle hmyz očí? „Má jich pět, dvě složené a tři jednoduché.“

Život včely

Včela je zvyklá na těžkou dřinu. V úle se také proměňují různé role, kterými si za život projde. „Když se včela vylíhne, má chloupky a je jako plyšáček. Nejdřív je tam mladuškou, pak je z ní uklízečka, krmička, stavitelka, strážkyně, pak se stane létavkou,“ popisuje Augustin.

Kdy má včela zkřížená křídla nebo jak poznat včelí holku od trubce? Poslechněte si celý podcast a dozvíte se to taky.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , kpe
Spustit audio

Související