Věděli jste, že bez uší bychom nemohli pořádně chodit a že jejich velikost závisí na podnebí?

5. leden 2022

Lidské ucho zpracovává vjemy z okolí, pomáhá s rovnováhou, zkrátka je neustále v pohotovosti. Zjistěte o svých uších něco víc.

Ucho neslouží jen k vnímání zvuků. Je v něm uloženo i rovnovážné ústrojí s receptory, které řídí pocit rovnováhy. Právě díky němu si uvědomujeme naši polohu. Když správně pracuje, nepadáme při každém kroku a nemáme závratě. 

I tenhle složitý „mechanismus“ se může ale splést. Pokud například dlouho plujeme lodí, která se pohupuje, ještě chvíli po vystoupení na břeh se nebudeme cítit stabilně. Rozhoupe se nám totiž tekutina v kanálcích ve vnitřním uchu.

Víte, že velikost ucha závisí i na podnebí, ve kterém člověk žije? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení! Tento díl vznikl ve spolupráci s časopisem Epocha.

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související