Zlatý oříšek získal sportovní lezec, bubeník i nadějná spisovatelka. Čím porotu oslnili?

17. leden 2023

Je jich 7 a jsou skvělí. Ocenění Zlatý oříšek 2022 získali sportovní lezec, bubeník, spisovatelka a další šikovné děti. 

Zlatý oříšek je soutěž, ve které získává ocenění 7 dětí ve věku 6 až 14 let, které v něčem vynikají. Může to být sport, hudba, věda nebo třeba i psaní knih. My si představíme tři nositele ocenění – sportovního lezce, bubeníka a spisovatelku.

Nosí o 3 čísla menší boty

Jan Štipek získal Zlatý oříšek za své úspěchy ve sportovním lezení. Podle něj jde o nejvšestrannější sport, při kterém musíte zapojit úplně celé tělo. Honza se k lezení dostal v 6 letech. Po prvním setkání s lezeckou stěnou byl tak nadšený, že u tohoto sportu už zůstal, a je to dobře.

Stal se mistrem Evropy v lezení na obtížnost (úkolem lezce je vylézt co nejtěžší trasu) a na mistrovství světa byl 9. na boulderu, kde se leze bez lana. Zajímavé je, že Honza má číslo nohy 43, ale velikost lezecké boty 39,5! Víte, proč nosí o 3 a půl čísla menší boty? Aby měl v nohách co největší cit, když stojí na malých stupech.

Zabubnoval si s Chinaski

Janek Paška hraje na bicí nástroje a má za sebou mnoho úspěchů. Už ve dvou letech hrál na hračky a polštáře. Mamince se nelíbilo, že jí paličkami polštáře rozerval, a proto už v 5 letech dostal svoje první bicí.

Teď už má vlastní zkušebnu, ve které zkouší hodinu a půl denně. Rád hraje metal, rock, heavy metal, fláky od skupin System of a Down, Avenged Sevenfold nebo Nirvana. Vystupuje se svou bubenickou show Drummimg Revival Show a ve Strážnici si dokonce zahrál s kapelou Chinaski!

Píše historické romány

I Magdalena Paťhová patří mezi 7 vítězů soutěže Zlatý oříšek 2022. Píše historické romány a historickou fikci. Magdalenu vždycky fascinovaly dějiny. Její první historické dílo se jmenuje Katedrála. Je to kniha složená ze 14 příběhů.

Nejvíc ji bavilo psát příběh o studentovi, který byl křivě obviněn, že ukradl bibli. Teď pracuje na knize, která se bude odehrávat v 18. století, a bude o požáru zámku v Trhovém Štěpánově. Inspirují ji večerní procházky Prahou a Trhovým Štěpánovem. V budoucnu by Magdalena ráda psala scénáře k historickým filmům.

Mezi dalšími oceněnými jsou matematik a logik Petr Beran, taneční pár Julie Ptáčková a Patrik Pařízek, baletka a karatistka Karolína Miková a Sebastian Cretan, který hraje na klavír, pozoun a baryton.

Rádio Junior posílá všem vítězům velikou gratulaci.

Poslechněte si rozhovory se všemi vítězi Zlatého oříšku 2022 v audiu pod hlavní fotkou článku. Rozhovory pro vás připravila Magdalena Šorelová.

Pokud byste se chtěli přihlásit do dalšího ročníku této soutěže, všechny informace najdete na webu zlatyorisek.cz

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

Spustit audio

Související