Bára z populárního podcastu Neplecha ukončena pátrá po chybách a zajímavostech v Harry Potterovi

29. září 2023

Stala se z ní odbornice na svět Harryho Pottera. Příprava podcastu jí zabere 40 hodin týdně. Co v něm rozebírá a co si myslí o plánovaném seriálu o kouzelnickém učni? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Čtěte také

Bára Nováková, autorka populárního podcastu Neplecha ukončena, vystudovala knihovnictví a archeologii. Je velkou fanynkou a odbornicí na svět Harryho Pottera, o kterém pořádá i besedy. Její podcast vznikl na začátku roku 2021. V roce 2023 získal druhé místo v kategorii zábava v anketě Podcast roku. Moderátorka Eva Sinkovičoví s ní probrala i její instagramový účet.

Za vše může covid

Čtěte také

Během covidu, kdy nebylo moc co dělat, Bára hodně poslouchala audioknihy a podcasty. „Jenomže všechny podcasty byly kriminálky, seberozvoj, rozhovory a já jsem si říkala: Ty jo, ale to by chtělo něco, co bude opravdu jenom uvolnění, klid. Bude to spíš přinášet dobrou náladu,“ vzpomíná. A protože sama se vždy, když se necítila dobře, obracela k Harrymu Potterovi, kterého poprvé četla v sedmi letech, téma bylo jasné.

V podcastu ze zaměřuje na rozdíly mezi původními anglickými výrazy z knihy a jejich českými překlady, různé chyby v ději a zajímavosti. Do detailu je rozebírá a hledá spojitosti. Přípravě se věnuje pečlivě, stalo se to jejím „zaměstnáním“, kterému věnuje zhruba 40 hodin týdně. Někdy jí příprava jedné epizody zabere týden až dva.

Necítím paniku

Čtěte také

Knihy o čarodějnickém učni miluje, k některým filmům měla dříve výhrady. Na jedné streamovací platformě se teď připravuje seriál podle knih J. K. Rowlingové. Co o tom Bára soudí? „Docela se těším. Rozhodně necítím paniku jako většina internetu,“ směje se. Někteří fanoušci filmů se totiž obávají, jaké bude nové herecké obsazení.

Dovede si představit, že někdy s tímto úspěšným projektem skončí? „Myslím si, že je dobré o tom mluvit, dokud je o čem mluvit. A myslím si, že poté, co dočteme sedm knížek, už nebude další stránka, kterou bych mohla otáčet.“

Proč knížky pro děti?

Proč má vlastně Bára ráda knihy pro děti? „Dětská literatura je krásná v tom, že ona ty občas dost komplexní problémy dokáže vysvětlit jednodušeji, takže u toho čtenář udrží pozornost,“ vysvětluje

Kam Bára doporučuje zajet v Česku na výlet, pokud si chcete připadat jako v Potterovi? A které další knížky kromě Pottera doporučuje? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe

Související