Bejt malá je pěkně na nic! Poslechněte si druhý díl podcastu Superhrdinka

16. leden 2024

Tentokrát se Alex probudí na místě, které vůbec nepoznává. Čím to je, že když se na něco podíváme pod mikroskopem, vypadá to tam zvláštně? A co je vlastně mikroskop? Poslechněte si druhý díl podcastu Superhrdinka.

Mikroskop je přístroj, který se používá ke zvětšení obrazu maličkých věcí. Dá se s ním pozorovat všechno možné, od hmyzu po buňky. 

„Nejčastější mikroskop je tak zvaný optický mikroskop, ale existují i jiné druhy,“ říká Vojtěch Žák.

Moment, co je vlastně ta optika?

„Optika je jeden z oborů fyziky. Zkoumá světlo a jeho šíření. Popisuje jevy úplně maličké, ale i ty veliké. Třeba duhu. Ta vzniká mimo jiné lomem světla a ten je popsán právě díky optice,“ vysvětluje pan učitel Vojtěch. 

Alex radí:
Chcete vědět víc o tom, jak vzniká duha? Koukněte do pracovního listu!

„Když se na něco podíváme mikroskopem, vidíme to klidně stokrát zvětšené  a ve větším detailu než pouhým okem. Proto vypadají věci pod mikroskopem často jinak, než čekáme,“ dodává Vojtěch Žák. 

Tentokrát si pro vás paní učitelka Jitka a pan učitel Vojtěch připravili poznávačku. Zjistíte díky ní nejen jak vypadají některé běžné věci pod mikroskopem, ale také to, že být malý je vlastně docela super!

KVÍZ: Zkuste uhádnout, na co se pod mikroskopem díváte!

Co je to duha?

Duha je optický jev, který můžeme pozorovat nejčastěji v okamžiku, kdy zároveň prší a svítí slunce. Jak už víme, optika je jedním z oboru fyziky, který se věnuje výzkumu světla a jeho šíření.

„Duha vzniká když sluneční nebo měsíční světlo svítí skrz kapičky vody. Protože se jedná o jev spojený se světlem, zkoumá ho právě optika,“ vysvětluje Vojtěch Žák. „Když paprsek světla projde kapkou vody, rozloží se na jednotlivé barvy a právě tyhle barvy pak vidíme jako duhu,“ dodává.

Duhu můžeme udělat ale třeba i pomocí skleněného hranolu nebo odrazem světla od CD či DVD, doplňuje Jitka Houfková. 

Umělá duha!

Duhu si můžete zkusit vyrobit i doma. 

V létě při zalévání květin na zahradě nebo na balkoně sledujte, jak světlo prochází kapkami vody. Sluníčko vám musí svítit zpoza zad. 

Fungovat bude proud vody z hadice, nebo i voda v rozprašovači. 

Alex radí:
Zkusit to můžeš i teď, v zimě, ale pozor ať nenastydneš. Popros rodiče, ať ti pomůžou duhu vyrobit, třeba mají taky rádi fyziku!

Všech 5 dílů podcastu Superhrdinka je k poslechu na webu Radia Junior i v aplikaci mujRozhlas. Objevujte svět fyziky zábavnou cestou s námi! >>

Napsala a režírovala: Anna Vošalíková
Vypráví: Tereza Dočkalová
Zvukový mistr: Dominik Budil, Jaroslav Pokorný
Hudba: Jaroslav Pokorný
Premiéra: 16. 1. 2024
Odborná spolupráce: Zuzana Sikačová
Odborná spolupráce na didaktické části:
Jitka Houfková a Vojtěch Žák
autor: agf
Spustit audio